Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kárpátalján is megemlékeztek 1956 hőseiről

Kárpátalja több településén megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc magyarországi és kárpátaljai hőseiről a történelmi esemény 53. évfordulóján.
Kárpátalján az 1956-os megemlékezések még csütörtökön elkezdődtek. Ungváron a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának munkatársai és a kárpátaljai magyar szervezetek vezetői tartottak emlékünnepséget és koszorúzást a város börtönének falán elhelyezett emléktáblánál, amelyet három éve avattak fel annak emlékére, hogy az épületben tartottak fogva Magyarországról deportált 840 forradalmárt és az akkori események kárpátaljai résztvevőit.

Az Ungvárhoz közeli Gálocs temetőjében megkoszorúzták 1956 egyetlen kárpátaljai mártírjának, a szovjet politikai rendőrség, a KGB kihallgatótisztjei által 1959-ben agyonvert Gecse Endre református lelkésznek, és a magyar forradalomhoz kötődő kárpátaljai ellenállás - időközben elhunyt - másik helyi résztvevőjének, Pasztellák Istvánnak a sírját, valamint a falu polgármesteri hivatalán elhelyezett emléktáblát.

Kárpátalján 1956-ban fiatalokból álló, leginkább röpcédulákat terjesztő ellenálló sejtek működtek Gálocson kívül Nagyszőlősön, Mezőkaszonyban, de több más településen is voltak őrizetbe vételek a magyarországi forradalom kapcsán.

Beregszászon péntek délután méltatták az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola épületének dísztermében. A felsőoktatási intézmény diákjai és tanári kara előtt az 1956-ban Nagyszőlősön tizenévesen letartóztatott és több éves börtönbüntetésre ítélt Milován Sándor, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke idézte fel emlékeit az 53 évvel ezelőtt történtekről.

Olvasóink írták

  • 1. bjela1980 2009. október 23. 21:49
    „Ácsi ! Sztornózva minden! Se forradalom, se ellenforradalom! (igaz akárminek nevezzük ugyanaz történt..) Most hallotttam a HÍRTv-n, hogy a KOMMUNISTÁK ROBBANTOTTÁK KI A FORRADALMAT, MERT KELLETT EGY FASISZTA JELLEGŰ MEGMOZDULÁS, HOGY AZ OROSZOK BEJÖHESSENEK. EHHEZ KELLETT NAGYIMRE, aki mellesleg ugyanolyan kgb ügynök volt, mint kádár... ÚGYHOGY A FELKELŐK TETTEK EGY LAPÁTTAL AZÉRT, HOGY A SZOVJETEK BEJÖHESSENEK!!! ÉS KÖSZÖNHETŐ EZ NAGYIMRÉÉKNEK... Tehát félrevezettek mindenkit! Ami a forradalommal kapcsolatos mind egy megvezetett nemzet ténykedése volt!!! MOST KIDERÜLT AZ IGAZSÁG! Melyik oldalra érdemes állni??? Elvileg a szovjetekére állt, aki lázadásával ürügyet adott a bevonulásukra... ÚGYHOGY NE A MÚLTBA KACSINTGASSUNK, ÉS JÁRJUK INKÁBB A MAGUNK ÚTJÁT, ne ilyen TÖRTÉNELEMGYÁROSOKÉT! Ennyit erről”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentések gárdaruha miatt

Feljelentést tettek egy székesfehérvári ünnepségen 37, a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda formaruhájában megjelenő ember ellen szabálysértés miatt. Tovább olvasom