Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Kárpótlási jegyek a dunyha alatt

Újra lehetőség nyílik kárpótlási jegyek felhasználására és egyéb kedvezmény igénybevételére is.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. Igazgatósága 2006. október 5-én hozott döntést a még állami tulajdonban lévő, a Mol Zrt. alaptőkéjének 1,73%-át kitevő törzsrészvények nyilvános értékesítésének keretfeltételeiről. A privatizációs szervezet bejelentette azt is, hogy a részvényértékesítés során, a jelenlegi tervek szerint, újra lehetőség nyílik kárpótlási jegyek felhasználására és egyéb kedvezmény igénybevételére is. A részvényértékesítés pontos feltételei a későbbiekben kerülnek majd bejelentésre, de az ÁPV Zrt. tervei szerint a tranzakció még ebben az évben megvalósul.

Megélénkült újra a kárpótlási jegyek piaca

A kárpótlási jegyek piaca a bejelentés nyomán újra megélénkült, több napon keresztül kiemelkedően magas forgalom mellett jelentősen erősödött a jegyek árfolyama. Ez legfőképpen annak köszönhető, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a kárpótlási jegyek felhasználásával egybekötött állami részvényértékesítések során a lakossági befektetők a tőzsdei árfolyamnál kedvezőbb áron juthattak a részvényekhez. A közelgő tranzakció során 1.893.476 darab Mol-részvény kerül felajánlásra a lakosság számára. A lakossági igények kielégítését követően a bejelentés szerint a megmaradt részvények tőzsdei aukció keretében kerülhetnek értékesítésre.

A kárpótlási jegyek története

A gazdasági rendszerváltozás egyik nagy kérdése volt, hogy sor kerüljön-e korábban elszenvedett sérelmekért bármilyen jellegű kárpótlásra, illetve a rendszerváltás részeként állami vagyonjuttatásra. Az elgondolás a gyakorlatban egy 10–15 éves, több száz milliárd forintos nagyságrendű folyamattá vált, amely több mint 2 millió polgárt, a magyar családok harmadát közvetlenül is érintette, valamint kiterjedt a határon túli magyarságra is.

Az állam csaknem 1,8 millió határozat alapján, mintegy 138 milliárd 183 millió forint címletértéket meghaladó kárpótlási jegyet (KPJ) adott át a jogosultaknak az 1991–2006 között meghozott, összesen hat, döntően vagyoni, kisebb részben személyi kárpótlást szabályozó törvény keretében.

A Központi Igazságügyi Hivatal legfrissebb adatai szerint jelenleg mintegy 2 milliárd 671 millió forintnyi kárpótlási jegy van forgalomban, a jogerős kárpótlási határozatok alapján pedig még 1–1,5 milliárd forintnyi kárpótlási jegy felvételre vár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 perc krónikája

27. p: Szabó T. remek ütemben ugratta ki a Pintér mögül kibújó Cigant, aki rávezette a labdát a… Tovább olvasom