Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kárpótlási ügyek rendezését sürgeti az ombudsman

Az országgyűlés tavaszi ülésszakénak programja sem tartalmazza az 1946-os magyar-csehszlovák lakosságcsere kapcsán szükséges kárpótlásokkal kapcsolatos törvényjavaslatot.
Szabó Máté ombudsman a rendészeti miniszterhez fordul, hogy magyarázatot kaphasson az alkotmányos mulasztásra, a kárpótlás kapcsán ugyanis már 1996-ben volt egy alkotmánybírósági döntés, amelynek az azóta hatalmon lévő kormányok egyike sem tett eleget.

Az országgyűlési biztos közleménye szerint az ombudsmani hivatal létrehozása óta számos panaszos sérelmezte, hogy a magyar állam nem nyújt kárpótlást az 1946-os magyar-csehszlovák lakosságcserekor elveszett javakért.

Az Alkotmánybíróság 1996-ban arról határozott, hogy alkotmányellenes helyzet állt elő azzal, hogy Magyarország nem teljesítette a párizsi békeszerződésben foglalt kártalanítási kötelezettségét. A békeszerződésben a magyar kormány egyebek mellett vállalta, hogy kártalanítja azokat a magyar állampolgárokat, akiknek javait a lakosságcserekor elvették. Az Alkotmánybíróság felhívta az Országgyűlést, hogy 1997. június 30-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, majd 2003-ban a lakosságcsere tárgyában is hozott egy határozatot, eredmény nélkül.

A törvény hiányában nem fejezhető be az alkotmányos követelményeknek megfelelő kárpótlási folyamat - emlékeztet Szabó Máté ombudsman, aki szerint számos panasz érkezett hozzá az ügyben, amire már 1996-ban felhívta a figyelmet. Mivel az Országgyűlés 2009. évi tavaszi ülésszakának törvényalkotási programja sem tartalmazza a szükséges törvényjavaslatot, ezért az ombudsman felkérte az igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy tájékoztassa a késlekedés okáról.

Olvasóink írták

  • 1. Gazficko 2009. április 14. 13:38
    „Hiába kapálózik Szabó Máté ombudsman, a gondolatban meghatározott összegeket a hatalmon lévő összes kormány már többször is ellopta és még jó képet is vágott hozzá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon az SZDSZ-szel tárgyal

Bajnai Gordon kedden délelőtt 10 órakor megérkezett az SZDSZ ügyvivőinek és frakciójának együttes… Tovább olvasom