Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Karrierlapok a weben – online pályaterv

A pályaválasztás és karriertervezés segítésére most induló honlapok általános információkon kívül konkrét segítséget nyújtanak az eligazodáshoz a munkaerőpiacon.

Felnőttnek és pályaválasztó fiatalnak egyaránt folyamatos problémát okoz a megfelelő pálya, szakma vagy munkakör kiválasztása. Számos nyugat-európai és észak-amerikai kormányzat már régen letett a hosszú távú munkaerő-piaci prognózisok készítéséről. Több kísérlet után ugyanis minduntalan hasonló eredményre jutottak; azaz senki sem tudta 
évtizedekkel előre megjósolni a társadalmi-technológiai folyamatokat. A nehezen felépíthető hosszú távú prognózisok helyett a piacgazdaságokban teret nyertek a pályaválasztást, karriergondozást és az élethosszig tartó tanulást segítő honlapok.

„Évtizedekre előre szóló pályaválasztási tanácsokat osztogatni szerintem inkább a szakmai felelőtlenség kategóriájába tartozik egy nyitott és kicsi piacgazdaságban – fejti ki véleményét a témáról a FigyelőNet által megkérdezett képzési szakértő. – Nem beszélve arról, hogy a tanácskérő személyisége, ha lehet, még a piaci folyamatoknál is fontosabb mérlegelendő szempont. A pályaválasztási, karriermenedzselési tanácsadás a jelölt munkához kapcsolódó személyiségjegyeinek és a foglalkoztatás szerkezetének az összeegyeztetése."

Rendszerek a rendszerben

Magyarországon az elmúlt évben PHARE támogatással, a megyei munkaügyi központok humán szolgálatainak szakmai tudástőkéjére támaszkodva három, a pályaválasztással, karriergondozással foglalkozó tematikus site is létrejött, az előcsatlakozáshoz sorolható támogatási források mellett hazai kormányzati segítséggel. 2000-ben a Taninfo Bt. interaktív szakképzési adatbázisát jelentő Képzéstár rajtolt, majd a múlt év végén a Palyakezdo.hu domain névvel és kifejezetten pálya- és karrierkezdő fiataloknak szóló írásokkal egészítette ki szolgáltatásait a cég.

Online kérdőívek és chat tanácsadás

Az epalya.hu a többi honlaphoz képest számos olyan többletszolgáltatást is kínál, amelyeket ma még jellemzően csak az üzleti alapon működő karrier honlapok. Egyszerű regisztrációt követően az érdeklődőnek módja nyílik számos, a munka és a személyiség kapcsolatát firtató kérdőív online kitöltésére. Többek között a 135 kérdésből álló „pályaorientációs érdeklődésvizsgáló kérdőív" is elérhető a honlapon. Aki pedig valóban tudatos szakmai életúttervezésre készül, lehetőséget kap saját akciótervének az elkészítésére. Az egri palyatars.hu honlapján szintén online formában elérhető a „foglalkozás érdeklődési kérdőív", amely a kitöltő munkához kapcsolódó érdeklődést segít lefordítani a pályák világára.

Amerikai és kanadai mintára ezek a honlapok főleg a pályafutás szempontjából fontos információk önálló megszerzését segítik elő, a legtöbb esetben azonban kiegészülnek a chat tanácsadás egyre terjedő válfajával. Akinek még a virtuális keretekbe szorított tanácsadó válaszait követően is lennének kérdései, annak a legtöbb site megadja a fizikai valójában is felkereshető munka- és pályaválasztási tanácsadók elérhetőségeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változás a Sulinet Expressz programban

Március 8-tól bekerül a Sulinet Expressz programban adókedvezménnyel… Tovább olvasom