Délmagyar logó

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő 0°C | 9°C Még több cikk.

Karriertanácsok: Menjen vagy ne menjen?

Állást kínáltak Önnek külföldön? Nem tudja mit tegyen? Menjen vagy maradjon? Szakértőnk segít Önnek.

"Fiam negyedéves gépészmérnök-hallgató a műszaki egyetemen, s most egy éves külföldi ösztöndíj-lehetőséget kapott a német iparvidék egyik nagyvállalatánál. Nem szívesen engedem ki. Jobban örülnék, ha előbb lediplomázna, s csak utána menne, de szeretném hallani a szakember véleményét is" - írja egy olvasónk.

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Értem "a féltés hangját", én mégis azt mondom: engedje ki a fiút. Indokaim is vannak. Egyrészt - amennyiben németekkel fog együtt dolgozni - az egy év alatt biztonsággal sajátíthatja el a német nyelvet, ami a későbbi életében nagy hasznára lesz. Másrészt, míg itthon sok szakterületen nagyon is hiányzik a felsőoktatásból a gyakorlat, addig a fia a kinti tapasztalatok birtokában itthon előnnyel indul a munkaerőpiaci versenyben. Több fiatalt is láttam már, akik kiválóan elsajátították egy-egy szakma elmételi tudnivalóit, ám amikor kikerültek a gyakorlatba, rádöbbentek: ez nem is nekik való, nem szeretik. A fiát megóvja az ilyen csalódásoktól is a külföldi gyakorlat.

A féltés persze érthető és jogos is, ha az embernek a gyerekéről van szó. Hogy megnyugtassa magát, ellenőrizze le hová, milyen körülmények közé megy a fia. (Bár egyetemi ösztöndíjak esetében ezt a partner felsőoktatási intézmények is meg szokták tenni, és ritkán van e téren probléma.) Elképzelhetőnek tartom azt is (ennek lehetőségét az adott intézménynél kell megtudakolni), hogy egyéni tanrenddel a fiatalember vizsgázhat is a kintléte idején, így évet sem veszt.
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdekli a Gönczöl-bizottság jelentése?

Tovább olvasom