Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Karsai József: Félrevezettek a képviselőtársaim

Tiltakozik Karsai József MSZP-s országgyűlési képviselő, szerinte ugyanis a szocialisták hétfői frakcióülésén őt - mint nem pénzügyi szakembert - félrevezették "a pénzügyekhez értő szakember képviselőtársai" a gyorskölcsönökkel, a kamatplafonnal és a teljes hiteldíj mutatóval (thm) kapcsolatos törvénymódosító indítványok megszavazásában.
"Hivatalosan bocsánatot kérek mindazon emberektől, akik eddig gyorskölcsön-folyósítók csapdájába estek és azoktól is, akik a nehéz gazdasági helyzet miatt ezután lesznek "csőbe húzva" - írta Karsai József az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Közölte: ő nem járul hozzá a parlamenti végszavazáson ahhoz, hogy "a volt kormányszóvivő lobbijával legálissá, törvényessé váljon Magyarországon az uzsorakamat".

A szocialista politikus szerint e törvény elfogadása után újra adósságcsapdába sodornak több százezer családot. "A volt államhatalmi szervek nyugdíjasai, verőlegények újra porondra lépnek, és hetente, de akár naponta fogják zaklatni a kifizethetetlen kölcsönökért, kamatokért az ország legszegényebb családjait és nyugdíjasait" - fogalmaz közleményében. Hozzátette, az a gyanúja, hogy valaki vagy valakik "megvették ezt a törvényt".

Karsai József arra kéri a kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy oszlassák el a korrupció gyanúját, és hozzanak igazi uzsoraellenes törvényt.

"Felszólítom Daróczi Dávidot, hogy mint volt kormányszóvivő, ne vállaljon el ilyen "erkölcsileg aggályos" beosztást a gyorskölcsön cégnél" - zárja kommünikéjét a politikus. (Sajtóinformációk szerint a Gyurcsány-kormány két szóvivője - Batiz András és Daróczi Dávid - alapította WWP nevű cég folytatja a Provident nevű, gyorskölcsönök folyósításával foglalkozó cég kommunikációját.)

Jövő év júniusától egy ember egy évben csak egyszer vehet fel éven belüli lejáratú kölcsönt, például személyi kölcsönt maximum 250 ezer forintig.

Az erről szóló, az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításához benyújtott módosító indítványt az Országgyűlés a kormány ellenében fogadta el hétfőn. A törvényjavaslat zárószavazása várhatóan jövő héten lesz.

Az elfogadott indítvány szerint a pénzügyi intézmény egy naptári évben ugyanannak az ügyfélnek egy alkalommal nyújthat olyan kölcsönt, amelynek teljes hiteldíj mutatója meghaladja a hatvanöt százalékot és összege nem haladja meg a kétszázötvenezer forintot. A kölcsön lejárata egy alkalommal legfeljebb hat hónappal hosszabbítható meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A BKV meneszti az informatikai igazgatót

A BKV előkészítette informatikai igazgatójának menesztését - közölte a cég szerdán. Tovább olvasom