Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Kártérítést kapnak a baromfitenyésztők az EU tagországaiban

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel elfogadta az Európai Bizottság javaslatát, hogy a baromfitermékek keresletének zuhanása miatt is kártérítést kaphassanak a gazdák a Európai Unió tagországaiban. A magyar baromfitenyésztők és -feldolgozók számára 5-6 milliárd forintos forrás nyílhat meg.
Az EU parlamentje sürgősségi eljárásban tárgyalta a kérdést. Az Európai Bizottság mostani javaslata értelmében viszont a jövőben nem csak a fertőzött vagy veszélyeztetett madarak kényszervágása, illetve a fertőzött területeken elrendelt kereskedelmi tilalom okozta károkat térítenék meg a baromfitenyésztőknek, hanem az egyes országokban drámaian – átlagosan legalább mintegy 30 százalékban – visszaesett kereslet miatt is kompenzálhatnák őket.

A parlament több módosító indítványt is elfogadott, így hozzáfűzték a szöveghez, hogy "az exporttámogatás nem alkalmas eszköz a piaci zavarok elhárítására". A parlament támogatná a fogyasztói bizalom visszaszerzését célzó tájékoztató kampányokat is. Egy másik módosítás szerint minden esetben el kell kerülni az állatok felesleges szenvedését.

Tabajdi Csaba (MSZP) felszólaló képciselő azt mondta, míg az EU-ban átlagosan harminc százalékkal csökkent a baromfifogyasztás, addig Magyarországon csak tizenöttel. Fontosnak tartotta "a marketinget, a fogyasztók bizalmának visszaszerzését" is. A képviselő támogatásáról biztosította, és méltányosnak nevezte, hogy társfinanszírozást vezetnének be a gazdák megsegítésére. Közép- és hosszútávon nem lehet cél a termelés csökkentése, így a termelők kompenzálása mellett a kínálat visszafogásánál sokkal fontosabb a baromfihús iránti bizalom helyreállítása - emelte ki Tabajdi.

Várhatóan április végétől az unió és a tagállamok fele-fele arányú társfinanszírozásával lesz lehetőség az eladatlan készletek magán- és hűtőházi tárolásának, a kínálat és a termelés csökkentésére, a vízi szárnyasok korai vágására, és az eladatlan készletek finanszírozására. A támogatás a feldolgozóknak nyújtott hitelekre is kiterjed, amelyhez a kormányok állami garanciát és kamattámogatást nyújthatnak.

Az EP-döntéssel kapcsolatban örömét fejezte ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A döntést követően 5-6 milliárd forintos forrás nyílhat meg a magyar baromfitenyésztők és -feldolgozók számára, mondta Dékány András, a tárca szóvivője. Így enyhíthetők lesznek azok a károk, amelyek az átmeneti tárolás többletköltsége, továbbá a tenyésztojások egy részének megsemmisítése miatt érték a vállalkozókat. Emellett lehetőség lesz a munkaerő megtartásának támogatására is.

Az agrártárca a támogatások igénybe vételéhez szükséges rendeleteket már előkészítette annak érdekében, hogy ha véglegesen dönt az ügyben az Európai Bizottság, akkor az érintettek mielőbb hozzájuthassanak a támogatásokhoz. Ez e hónap végén, vagy a jövő hónap elején várható. Az ügyben előreláthatólag április közepén az EU mezőgazdasági miniszteri tanácsa dönt majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnézi a kormányfőjelöltek vitáját?

Tovább olvasom