Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Kártérítést kaptak

a megyei népművészek

A megyénkbeli népművészek többsége, akiknek az autói az augusztus 20-i viharban Budapesten törtek össze, megkapták a kártérítést és a többiek is hamarosan hozzájuthatnak.
Csaknem három hónappal a halálos áldozatokat is követelő fővárosi, augusztus 20-i vihar után végre fellélegezhetnek az alkotók, akik megyénket képviselték akkor Budapesten a Mesterségek Ünnepén, az ország legnagyobb népművészeti vásárán.
A zivatar estéjén – míg ők vásári asztalaik alá húzódva vészelték át az égi csapást – egymás mellett parkoló autóikat – ötöt – összetörte a Budai Várban egy állami épületről lerepült törmelék.
Az erős szél gerendákat, pléhlemezeket sodort le a volt hadügyminisztérium tetejéről, ez okozta többmilliós kárukat. Ráadásul azóta megfelelő szállítóeszköz nélkül több vásárt ki kellett hagyniuk, pedig ez az értékesítési forma fontos bevételi lehetőségük.
Mint kiderült, a várgondnokság csak saját pénzéből fizethetett kártérítést, mert az állami épületnek nem volt biztosítása. A helyszínelés, a kárbecslés, a hosszas ügyintézés után mára a népművészek közül többen hozzá is jutottak a nekik járó összegekhez. Machó Judit viseletkészítő elmondta: a Vár kht. annyit fizetett totálkáros autójáért, amennyiből – ha hozzáteszi az eladott roncs árát is – tud venni egy, ha nem is új, de olyan autót, kombit, ami elődjéhez hasonlóan alkalmas arra, hogy vásárokra tudjon járni.
A kékfestő és a fazekas is megkapta már a kártérítést. A fafaragó náluk később kezdte az ügyintézést, a kht.-nek pedig egyelőre elfogyott a pénze, így csak valamivel később juthat ahhoz hozzá. A kosárfonó is alkatrészek számláira vár, de remélheti: megtérítik veszteségét.
– Végül is szerencsésen rendeződött az ügynek ez a része, már könnyebben gondolok vissza az akkor történtekre, de az biztos, hogy életveszélyben voltunk – szögezte le Machó Judit, aki jövőre is tervezi, hogy részt vesz a Mesterségek Ünnepén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 12.29.

Tovább olvasom