Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Kártérítést követelnek az államtól a repedések miatt a lakók

A hatalmas kamionforgalom következtében repedeznek a házfalak Bősárkányban, a 86-os főút mentén. A lakók az önkormányzat segítségével jogi megoldást keresnek az állammal szembeni kártérítési igényük érvényre juttatásához.
Bősárkány önkormányzata tavaly szeptemberben pályázati támogatást nyert kerékpárút építésére. A döntés meghozatala óta egy év telt el, ám az útnak nyoma sincs, sőt, egyetlen kapavágás sem történt azóta. A késedelem okairól Szalay Imre polgármestert kérdeztük.

Naponta kétezer kamion

– Kapavágás még valóban nem történt, a közbeszerzési eljárást azonban lefolytattuk, már a munkaterületet is átadtuk – kezdte Szalay Imre. – Ez egy összetett beruházás, hisz nemcsak kerékpárút épül, hanem a közvilágítás korszerűsítését is el kell végezni. Például oszlopokat kell áthelyezni, erre hamarosan sor kerül. Ezért szeptember 11-én és 12-én napközben áramszünet lesz a községben. A kerékpárút végighúzódik a településen, hossza 2,3 kilométer, szélessége változó, a falu közepén 1,8 méter, másutt 3 méter lesz. A beruházás bruttó összege 54 millió forint. A kivitelezés befejezésének határideje: október 15. A bősárkányiakat azonban nem csak a kerékpárút építése foglalkoztatja.
– Nagy gond, hogy az uniós csatlakozás óta jelentősen megnövekedett a kamionforgalom a településen átvezető 86-os főúton – tette hozzá a polgármester. Sajnos már halálos közlekedési baleset is történt emiatt. A közúti veszélyeztetés mellett egészségkárosító hatás is terheli a főút mentén lakókat, hisz az utóbbi két évben naponta kétezer kamion halad keresztül a községen. Ugyanakkor az út állapota jócskán hagyott kívánnivalót maga után. Olyannyira, hogy volt olyan tízméteres szakasz, ahol tíz kátyút számoltak meg. A hatalmas járművek ezeken mentek keresztül, közben pedig repedeztek a házfalak. Előfordult, hogy a ház rezgésének következtében a pohár leesett az asztalról.

Mérik a zajterhelést

Szalay Imre elmondta: megbíztak egy környezetvédelmi céget, hogy mérje fel a főút zajterhelését. Ez megtörtént és megállapították, hogy a terhelés nappal tíz, éjjel húsz százalékkal nagyobb a megengedettnél. A vizsgálat eredményét megküldték a környezetvédelmi felügyelőségnek. Pk tájékoztatták a közút kezelőjét és a falubeliek örömmel tapasztalták, hogy a napokban elvégezték a legrosszabb állapotú útszakasz javítását.

Ügyvédhez fordultak

A település vezetője közölte: a házrepedések miatt ügyvédhez fordultak, aki tájékoztatja az érintett lakókat, hogy milyen lehetőségük van az állammal szemben a kártérítésre. Megemlítette azt is, hogy az önkormányzati utak tekintetében sokkal jobb a helyzet Bősárkányban. Idén például három utca teljes felújítását fejezték be, erre 23 millió 690 ezer forintot költöttek. A településen az elmúlt években összesen 113 millió forintot fordítottak az utak rendbetételére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felcsút

1 (0) Gyirmót 2 (0)

Felcsút, 700 néző V.: Solymosi. Tovább olvasom