Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Kártya vagy PIN-kód hitelesít jobban?

PIN-kód vagy elektronikus aláírás? Az APEH elképzelései szerint mind többen elektronikus úton tesznek majd eleget adóbevallási kötelezettségüknek, márpedig a világhálón továbbított űrlapokat is hitelesíteni kell valahogy.

Technikailag erre kétféle eljárás van: az informatikai szakma az elektronikus aláírást támogatja, az adótörvényekről szóló kormányzati előterjesztés viszont a PIN-kódos módszer mellett tette le a voksát. A PIN-kódos azonosítás széles körben elterjedt a bankkártyák és a mobiltelefonok védelmére. Gyenge pontja, hogy a PIN-kódot a felhasználó nehezen tartja fejben, a felírt kód viszont a „megtaláló" számára megkönnyíti a behatolást.

Az elektronikus aláírás elvben sokkal biztonságosabb. Az így hitelesített anyagok eredetisége minden érintett számára szavatolható. Hátránya, hogy bonyolult és költségigényes. A működtetéshez be kell vonni egy úgynevezett hitelesítésszolgáltatót, aki – évi 20 és 70 ezer forint közötti összegért – rendelkezésre bocsátja a titkosítás kódját tartalmazó kártyát, és anyagi felelősséget is vállal a tranzakciók titkosságáért.

Az elektronikus aláírásról szóló törvény már megszületett, a hitelesítésszolgáltató vállalkozások ugrásra készen várják a piacnyitást. Az adóbevallások számukra több millió tranzakciót jelentenének évente. Ha a parlament mégis a PIN-kódos megoldás mellett dönt, az elektronikus aláírás akkor is használható például a számvitelben, az elektronikus kereskedelemben, a jogi ügyleteknél vagy – várhatóan a jövő év elejétől – a cégregisztráció során. Az adóhatóságnak egyébként az első hitelesítésszolgáltató bejegyzésétől számított 180. naptól (vagyis az idén szeptembertől) készen kell állnia az elektronikusan aláírt bevallások fogadására. Egyes értelmezések szerint ez azt jelenti, hogy az adótörvények módosításakor legfeljebb alternatívaként – és nem kizárólagos módszerként – kerülhet sor a PIN-kódos azonosítás bevezetésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy csecsemő útja Koszovóba

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom