Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kártyakároló bankok

Ettől a hónaptól lépett életbe az az uniós jogszabály, amely szerint a bankok viselik a bankkártya-visszaélésekből eredő károk nagyobb részét. Még abban az esetben is, ha a pénzfelvétel akkor történt, mielőtt a kártyát a tulajdonos letiltotta volna.
A kár nagyobb részét már a bank viseli.
A kormányrendelet bevezetését az uniós gyakorlat átvétele indokolja. Az új szabályozás értelmében a kártyatulajdonosok mindössze 45 ezer forintig viselik a kockázatot.
A módosítás szerint december 1-jétől a telefonos kártyaletiltás akkor minősül megtettnek, ha ahhoz a kártyabirtokos megadja a bankkártya számát, fajtáját, a kártyabirtokos nevét, születési idejét, levelezési címét, személyazonosító okmánya számát, valamint a kártyabirtokos anyja nevét.
Ha a kártyabirtokos a számlakivonaton olyan műveletet fedez fel, amelyet nem ő hajtott végre, akkor köteles azonnal értesíteni a hitelintézetet. Az általános szerződési feltételek sora is bővült. Ezek közé tartozik az is, hogy a bankkártyát kizárólag a kártyabirtokos használhatja, azt másra nem ruházhatja át, letétbe nem helyezheti. A külföldön végzett tranzakciók elszámolását a feldolgozás napján érvényes Nemzetközi Kártyatagság által alkalmazott feldolgozási árfolyamon számítják át devizanemre, a Takarékbank Rt. külkereskedelmi devizaeladási árfolyamáról pedig forintra. A kibocsátó mentesül a felelőssége alól, ha bizonyítja, hogy az a kártyabirtokos/számlatulajdonos szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartása folytán következett be. Ha ez nem így történt, akkor a december 1-jét követő tranzakciókra vonatkozóan a kártyabirtokos a bejelentés megtételét megelőzően bekövetkezett kárt legfeljebb negyvenötezer forintig viseli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csökkentette az alapkamatot az MNB

A Monetáris Tanács nem változtatta meg a jegybanki alapkamat 9 százalékos mértékét hétfői ülésén. Tovább olvasom