Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Kasza Jószef nemzetárulónak nevezte a VMDK-t

Kasza Jószef, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke a szerb radikálisokkal együttműködve elárulta a magyar népet, és elsősorban ez az oka az óbecsei polgármester-választás kudarcának.
A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke a Dnevnik újvidéki napilapban mond véleményt arról, miért esett ki a vasárnapi óbecsei polgármester-választás első fordulójában pártjának jelöltje Knézi Péter, akit lekörözött az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) és a mérsékelten nacionalista Szerbiai Demokrata Párt (DSS) jelöltje. Knézinek 154 szavazat hiányzott ahhoz, hogy bekerüljön a második fordulóba.

Kasza szerint a VMSZ vélhetően hibázott azzal, hogy nem állított közös jelöltet a Demokrata Párttal és a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával, azonban ennél is nagyobb probléma a magyarok széthúzása. A pártelnök Knézi kudarcát elsősorban a magyar nép elárulóinak számlájára írja, akik azért indultak a választáson, hogy elvegyék a VMSZ-től a szavazatokat.

"Itt elsősorban Páll Sándorra, a VMDK elnökére gondolok és az ő tudatos stratégiájára a radikálisokkal, mivel az ő részvétele a választáson csak azt a célt szolgálta, hogy az SRS javára elvegyen jelöltünktől felettébb szükséges 500-600 szavazatot" - mondta Kasza. A lap szerint arra utalt, hogy a második fordulóban Pállék a radikális jelöltet fogják támogatni (a VMDK az óbecsei önkormányzatban együttműködik az SRS-el, a tíz jelölt közül Páll az utolsóelőtti lett a választáson.

A Dnevnik szerint Kasza József megállapítása nem állhat távol a valóságtól, erről tanúskodik az, hogy hétfőn Óbecsén találkozott az SRS képviselőivel a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom helyi koordinátora, Rókus László, aki a választáson Páll Sándort támogatta. Rókus közölte a Szabad Európa Rádióval, hogy nem messze ható politikai megállapodásról van szó, egyetértettek abban, hogy mind a szerb radikálisok, mind a vármegyések szeretik saját népüket, és lehetőség nyílik arra, hogy együtt ünnepeljék az idén a nándorfehérvári csata 550-ik évfordulóját.

Bojan Kostress, a vajdasági parlament elnöke ezzel kapcsolatosan közölte, hogy nem csodálkozik az óbecsei találkozón. Ez arra emlékezteti, amikor Boszniában a horvát, a szerb és a bosnyák nacionalista pártok megnyerték a választást, majd kirobbantották a háborút.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom