Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Katasztrofális volt a gabonatermés 2007-ben

Mintegy 18-20 százalékos termelésnövekedést vár az idén a mezőgazdaságban a tavalyi eredményekhez képest Gráf József agrárminiszter. Ennek feltétele, hogy az időjárás „ne legyen kegyetlen hozzánk", a fagy és az aszály ne támadjon egyszerre.
A mezőgazdasági és földművelésügyi miniszter szerint az ágazatban dolgozók jövedelemszintjével, a sertéstartókat kivéve, „nincs nagy baj", mert az áremelések korrigálták a terméskiesést. Hangsúlyozta, hogy a tavalyi eredményekkel kapcsolatban még nincsenek pontos adatok, de az biztos, hogy valamivel elmaradt a 2006. évitől, amikor a kibocsátás 1600 milliárd, az eredmény pedig a magángazdaságokkal együtt 140 milliárd forint volt. A cél az, hogy 2008-ban visszaálljunk a két évvel ezelőtti szintre, sőt ha lehet, meghaladjuk azt – fogalmazott.

Gráf József korábbi nyilatkozatában elmondta: 2007-ben igen szélsőségesek voltak a gazdálkodás körülményei. Ennek következtében a terméseredmények lényegesen kisebbek lettek a tavalyiaknál, a teljes gabonatermés tavaly nem érte el a 10 millió tonnát. Közepes termésátlagú években a gabonatermés általában 14 millió tonna körül alakul.

Tízmillió alatt

Az elmúlt évben 2,8 millió hektáron 9,6 millió tonna gabona termett: a terület 5 százalékkal, a termés 41 százalékkal volt kisebb mint egy évvel korábban – közölte a (KSH) pénteken. 2006-hoz képest búzából közel 9 százalékkal, kukoricából több mint 50 százalékkal került kevesebb a magtárakba. A termésmennyiség a cukorrépa esetében 32, a burgonya esetében 5 százalékkal csökkent, repcéből viszont 46 százalékkal nőtt.  
Megjegyezte, hogy a rossz termés miatt csaknem 100 százalékkal emelkedtek a takarmányárak, ami nagyon megdrágította az állattartást. Az állattenyésztés költségeinek emelkedése pedig ugyanúgy, mint a megdrágult gabona, végső soron kihatott az élelmiszerek árára.

A szaktárca vezetője utalt arra, hogy a sertéságazatban az elmúlt időszakban kilenc, jövedelembiztonságot növelő intézkedést hoztak, de emellett szükség van a telepi rekonstrukciók megkezdésére is. Három év van arra, hogy Magyarországon ne csak a sertés-, de a szarvasmarha- és csirketartók is megfeleljenek az európai uniós elvárásoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki tud, menjen vissza dolgozni

Újdonság: három évre kérheti a rokkantnyugdíja 120 százalékát, akinek károsodott az egészsége, de… Tovább olvasom