Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Katasztrófavédelem: nem árhullám érkezése miatt hirdettek vészhelyzetet

Miskolc - A veszélyhelyzet kihirdetését nem árhullám érkezése tette szükségessé - hívta fel a lakosság figyelmét a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság azután, hogy a kormány szerdai ülésén veszélyhelyzetet hirdetett az árvízi helyzet miatt Sajóecseg, Felsőzsolca és a Sajó-mente körzetére.
Az MTI-hez szerda este eljuttatott közleményben az igazgatóság úgy fogalmazott: a kihirdetett veszélyhelyzet teszi lehetővé az árvízvédelmi intézkedések és munkálatok végrehajtását.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten jelentette be, hogy kormány veszélyhelyzetet hirdetett a körzetre. Elmondta: lehetséges, hogy megismétlődik a 2010 kora nyári árvíz a térségben, ugyanis rengeteg a hó a körzetben, és gyors az olvadás. Előfordulhat az is, hogy a tavaly újjáépített felsőzsolcai házak ismét veszélybe kerülnek.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a veszélyhelyzet értelmében a kormány és a hatóságok szerdától ingatlanokat vehetnek igénybe időszaki gátak építéséhez, és a vis maior alap is megnyílik a károk megelőzése és a hatékony védekezés érdekében.

Navracsics Tibor hozzátette: a Belügyminisztérium a katasztrófavédelemmel, a Vidékfejlesztési Minisztérium pedig a vízügyi hatóságokkal együttműködve mostantól mindent meg tud tenni az árvíz kárainak mérséklése érdekében.

Rabi József sajóecsegi (független) polgármester az MTI-nek azt mondta: a figyelőszolgálatot megszervezték, 16 ezer homokzsák raktáron van, a szükséges eszközöket pedig beszerzik. A jelenlegi szlovákiai és hazai jelentések szerinte nem feltételezik ugyan, hogy árvíz lesz, de felkészültek az esetleges védekezésre.

Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere azt közölte az MTI-vel, hogy ha a Sajón árhullámokra kell számítani, akkor a Bódván is, mivel közel van egymáshoz a vízgyűjtő területük. "Sajnos, mivel a védművek helyreállítása a tavaly május-júniusi árvizek óta a mai napig nem történt meg, a Bódva mentén több település - köztük Edelény is - veszélyben van akkor is, ha a rekordvízállásoktól jelentősen alacsonyabb vízszintekkel érkeznek az áradások" - mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Skandináv lottó nyerőszámai és nyereményei

Budapest - Kisorsolták a Skandináv lottó 2. heti nyerőszámait. Tovább olvasom