Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Katasztrófavédelmi gyakorlat - Hatkor megszólaltak a szirénák

Országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart ma a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve. A rendszer próbája alatt a lakosságnak sem a fiktív tartalmú közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője.
19:20 - Hétfőn, az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlatban a résztvevő hatóságok és médiumok a médiatörvény előírásainak megfelelően tájékoztatták a lakosságot. Az értesítési gyakorlat este hét órakor véget ért - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A katasztrófavédelmi közleményben felhívták a figyelmet: "a törvény alapján a médiaszolgáltató köteles közzétenni a katasztrófavédelem közérdekű közleményét az emberi életet vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető, károsító események várható bekövetkezéséről, a bekövetkezett események következményeinek enyhítéséről és az elvégzendő feladatokról".

Mint írták: a BM OKF, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Távirati Iroda, az ATV, a Duna Televízió, az ECHO TV, a HÍR Televízió, a Magyar Televízió, a TV2, az RTL Klub, valamint a Class FM, az Infó Rádió, a Juventus Rádió, a Klubrádió, a Lánchíd Rádió, a Magyar Katolikus Rádió, a Magyar Rádió, a Neo FM rádió és az Origo Hírportál a médiatörvény előírásainak megfelelően adott tájékoztatást.

Az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlata során korábban az OKF azt közölte: lezuhant az Oberon mesterséges hold hétfőn a Középső Peremvidéken; súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, nincs áram, víz és internet, illetve elegendő midiklorián sem.

Majd később azt a tájékoztatást adták, hogy az Oberon mesterséges hold hétfő reggeli lezuhanása miatt Otoh Gunga város után Coruscant is lakhatatlanná vált; de az esemény továbbra sem érinti közvetlenül Magyarországot.

Az OKF legutóbbi felhívásában a polgári védelmi szolgálatot teljesítő gyorsreagálású egységek állományától azt kérte: a lehető leghamarabb, de legkésőbb nyolc órán belül jelentkezzen a helyi tűzoltó-parancsnokságon, vagy a kijelölt megalakítási helyen. Majd 18.00 órakor hat másodpercre országszerte megszólaltak a szirénák is. A lakosságnak a gyakorlat során semmi teendője nem volt.


17:45 - Az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlat szerint hétfőn 18.00 órakor országszerte megszólalnak a szirénák - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A kisgyermekes anyukák elvárásaira való tekintettel viszont a 120 másodperces teljes riadó jelzése helyett, csupán a 6 másodperces úgynevezett morgató próba jele kerül kiadásra - tették hozzá.
Az OKF felhívta a figyelmet: mivel ez egy értesítési gyakorlat, most nem kell tenniük semmit.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy minden magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár - aki nem rendelkezik a törvényben meghatározott felmentéssel - katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében polgári védelmi szolgálatra kötelezhető, a gazdálkodó szervek pedig gazdasági szolgáltatásra. "A lakosok akkor is kötelesek a polgármester határozata alapján részt venni annak a településnek a mentési munkálataiban, amelynek területén tartózkodnak, ha addig még nem osztották be őket polgári védelmi szervezetbe" - írta az OKF.
Ismét kiemelték: senki se telefonáljon, további információk elérhetőek a www.katasztrofavedelem.hu című honlapon.

Korábban az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlata során az OKF azt közölte: lezuhant az Oberon mesterséges hold hétfőn a Középső Peremvidéken; súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, nincs áram, víz és internet, illetve elegendő midiklorián sem.

Majd később azt a tájékoztatást adták, hogy az Oberon mesterséges hold hétfő reggeli lezuhanása miatt Otoh Gunga város után Coruscant is lakhatatlanná vált; de az esemény továbbra sem érinti közvetlenül Magyarországot.

Az OKF legutóbbi felhívásában a polgári védelmi szolgálatot teljesítő gyorsreagálású egységek állományától azt kérte: a lehető leghamarabb, de legkésőbb nyolc órán belül jelentkezzen a helyi tűzoltó-parancsnokságon, vagy a kijelölt megalakítási helyen.


16:45 - Az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlat szerint a polgári védelmi szolgálatot teljesítő gyorsreagálású egységek állományától azt kérik, hogy a lehető leghamarabb, de legkésőbb nyolc órán belül jelentkezzenek a helyi tűzoltó-parancsnokságon, vagy a kijelölt megalakítási helyen - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Ugyanakkor hozzátették: mivel ez egy gyakorlat, a munkaviszonyban álló beosztottaknak, csak a munkaidejükön kívül kell megjelenniük. A katasztrófavédelmi közleményben azt kérték: mindenki vigye magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és eredeti TAJ kártyáját is.
Az OKF ismét kiemelte: senki se telefonáljon, további információk elérhetőek a www.katasztrofavedelem.hu című honlapon.

Korábban az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlata során az OKF azt közölte: lezuhant az Oberon mesterséges hold hétfőn a Középső Peremvidéken; súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, nincs áram, víz és internet, illetve elegendő midiklorián sem.

Majd később azt a tájékoztatást adták, hogy az Oberon mesterséges hold hétfő reggeli lezuhanása miatt Otoh Gunga város után Coruscant is lakhatatlanná vált; de az esemény továbbra sem érinti közvetlenül Magyarországot.

10:53 - Az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlat szerint az Oberon mesterséges hold hétfő reggeli lezuhanása miatt Otoh Gunga város után Coruscant is lakhatatlanná vált; az esemény továbbra sem érinti közvetlenül Magyarországot - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A katasztrófavédelmi közlemény szerint a ténylegesen meghirdetett önkéntes véradásra rendkívül nagy számban jelentek meg a segíteni akaró emberek. Ezért további véradóra nincs szükség - tették hozzá, jelezve, hogy a legközelebb november 27-én, a véradók napja alkalmából nyílik lehetőség országszerte önkéntes véradásra.

Az OKF arra kérte az embereket, hogy ha a próbariasztás miatt feltétlenül kapcsolatba akarnak lépni szeretteikkel, családtagjaikkal, barátaikkal, ne telefonáljanak, csak az SMS-küldést használják. Katasztrófák esetén a telefonhívások blokkolják a hálózatot, ezáltal akadályozzák a készenléti szolgálatok tevékenységét - fűzték hozzá.

8:31 - Az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlat szerint lezuhant az Oberon mesterséges hold hétfőn a Középső Peremvidéken.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának közleménye:

"Önök a katasztrófavédelem próbariasztását hallják/látják. Ez egy katasztrófavédelmi gyakorlat!

Gyakorlatunk forgatókönyve egy, a valósággal teljes mértékben megegyező helyzetre épül, de kitalált helyszíneken.

A Középső Peremvidéken ismeretlen okok miatt lezuhant az Oberon mesterséges hold. Súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, megszűnt az áramellátás és az ivóvíz-szolgáltatás, nincs internet és nincs elegendő midiklorián. A helybéli lakosok tömegesen megindultak a sértetlenül maradt Coruscantba, ahol már az összes kórház megtelt.

Az esemény fizikai jellemzői miatt Magyarországon nincs szükség óvintézkedésekre, ugyanakkor ténylegesen önkéntes véradási akcióra hívjuk fel a 18 és 60 év közötti lakosokat! Jelentkezni lehet egész nap az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeiben. Kérjük hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és eredeti TAJ kártyáját.

Kérjük, ne telefonáljanak! További információk elérhetőek a www. katasztrofavedelem.hu és a www.ovsz.hu honlapokon.

Amennyiben a katasztrófavédelmi gyakorlat miatt szeretteikkel, családtagjaikkal, barátaikkal feltétlenül kapcsolatba akarnak lépni, erre a célra csak az SMS küldést használják! Katasztrófák esetén telefonhívásaikkal blokkolják a hálózatot, ezáltal akadályozzák a készenléti szolgálatok tevékenységét! Közlemény vége."

Korábban írtuk:

Országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart ma a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve; a rendszer próbája alatt a lakosságnak sem a fiktív tartalmú közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A médiában az esti órákig öt közlemény hangzik el: az üzeneteket 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati médiumok - Magyar Televízió, Duna Televízió, Magyar Rádió, Magyar Távirati Iroda -, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók, rádiók és televíziók, így a TV2, az RTL Klub, a Hír Televízió, a Neo FM, a Class FM, az Info Rádió, a Klubrádió, a Juventus Rádió, a Lánchíd Rádió és a Magyar Katolikus Rádió.

A májusi országos kommunikációs próbához hasonlóan a mai riasztás során közzétett üzenet is csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek. A médiumok a félreértések elkerülése érdekében fiktív helyszíneket közölnek, a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezik meg.

A katasztrófariasztási gyakorlathoz országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat is kapcsolódik.

A komplex gyakorlat egymással összefüggő részekből áll: az első fázisban értesítik a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományát. Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálják az operatív törzseket, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre.

A gyakorlat második fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvény által a katasztrófavédelmi szervek számára biztosított kommunikációs csatornákat és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket, közérdekű közleményeket tesznek közzé.

A harmadik fázisban mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket, majd próbaképpen országszerte működésbe lép csaknem 2.500 sziréna.

A gyakorlat során a polgári védelmi szervezetek állománya és a 18-60 év közötti lakosság tényleges önkéntes véradásra jelentkezhet az Országos Vérellátó Szolgálat állandó véradási helyszínein.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Kézbesítő 2011. november 22. 01:17
  „Itt a belvárosba a mars tér mellett nem lehetett semmit sem hallani.”
 • 26. SZEMOKA 2011. november 22. 00:13
  „Az Árkádban sem szólt semmi, csak a mese a palotából, de az minden órában.”
 • 25. Sandman 2011. november 21. 20:41
  „Nyári mennydörgéskor a kisgyermekes anyukák levelet írnak a Jóistenhez, hogy "nanemááá"? Tudnám szilveszterkor mit csinál ez a sok kisgyermekes anyuka! Szóval jó lett volna próbaképpen meghallgatni, hogy mire figyeljünk, ha tényleg baj történik, de ez is csak olyan "igazi magyarosan" sikeredett! A hallhatóságról szólva: Újszegeden nem hallottam semmit, max. a kutyám morgott egy sünre! :-)”
 • 24. dBrown 2011. november 21. 20:39
  „Olajbányász térnél. Az én órám szerint 18:02-kor. Tényleg nagyon halk volt, és tényleg csak 6 másodperc volt az egész, ha nem figyelek oda, lehet, hogy nem hallom meg. Egyet hallottam biztosan, és még egyet mint ha hallottam volna Petőfitelep felől”
 • 23. atomboy 2011. november 21. 20:28
  „20. dBrown
  Olvastam, hogy csak 6 masodpercig fog tartani, szoval nyitott ablakkal probaltam 10 percig koncentralni arra a 6 masodpercre... A szomszed tv hangjat hallottam csak. :)”
 • 22. FordTom 2011. november 21. 20:16
  „20. dBrown 2011.11.21. 19:38

  és hol voltál hogy simán hallottad?”
 • 21. Zsoltee0716 2011. november 21. 19:59
  „Kálvária sgt-on csönd volt, akkor épp buszon voltam!”
 • 20. dBrown 2011. november 21. 19:38
  „10! Igen, csak hát "a kisgyermekes anyukák elvárásaira való tekintettel viszont a 120 másodperces teljes riadó jelzése helyett, csupán a 6 másodperces úgynevezett morgató próba jele kerül kiadásra "
  Amúgy én a 2 percet is sokallom. Fél perc, míg felpörgetik egyszer, az bőven elég, azt még totál becsukott ablakok meg tv mellett is rögtön meghallod.

  14! Érdekes, én biztosan hallucináltam. Simán lehetett hallani”
 • 19. CsImre 2011. november 21. 19:37
  „18. Egyolvasó:

  Azért Svájc lerohanhatna, és ránk kényszeríthetné a politikai rendszerét és életstílusát :)

  --
  Hiába füleltem, semmilyen szirénamorgást nem hallottam a Belvárosban, és a Vadkerti tér felől sem hallottak a közelben tartózkodók.”
 • 18. Egyolvasó 2011. november 21. 19:28
  „Nagy baj lehet abban az országban aki Magyarországot megtámadja, de amint átlépik az országunk határát visítva futnak vissza.”
 • 17. thomasmann 2011. november 21. 19:03
  „A gáztározó meg atmoszférikus....magasabb a nyomás egy lufiban ....”
 • 16. thomasmann 2011. november 21. 19:01
  „amúgy nincs a környékben olajfinomító !”
 • 15. thomasmann 2011. november 21. 18:57
  „Nos ....
  1. Ez nem gyakorlat( katasztrófa van.nem lesz és nem szokták gyakorolni hanem van .most is.)
  2.Kukás mellénybe öltözött hapsi bőgette a szirénát Fodorkertbe.....éppen hazafelé mentem és az illető "olálkodott a villanyoszlop mellé telepített "szirénaoszlopnál" , majdnem megkérdeztem tőle hát te meg mi
  azapád..<moderálva> bolyongsz itt de kapcsoltam és hagytuk egymást nyugton.
  Javaslatom öltöztesse már be valami megkükömböztető holmiba valaki ezeket a szerencsétleneket egyenruhába míg valaki el nem kalapálja valamelyiket!”
 • 14. szin-ellenes 2011. november 21. 18:56
  „Szeged ezek szerint biztonságos és védőburok van felette! A város egyetlen helyén sem szólalt meg semmi vagy az ismerőseim süketek?
  No problem. ha valami katasztrófa jön akkor is nyugi van és vigan tesszük a dolgainkat,nem gond egy két zöld emberke sem,vagy egy írtó nagy bomba !Szeged vendégszerető nép és jöhet bármi mi didzsi haway és meghívom egy koktélra az ellenségeket, a zöld embereket és közben potyog a konfetti ( bomba ) e fejünkre! :(.”
 • 13. vasi 2011. november 21. 18:49
  „Szerintem ez Kész átverés. :D”
 • 12. FordTom 2011. november 21. 18:46
  „Szeged - Párizsi krt. - Kossuth Lajos sgt. kereszteződésnél van egy sziréna... /sarki ABC-s ház tetején/ Egy páran vártunk 17:50-től 18:20-ig és semmi se... lehetséges hogy kuka a dolog és központilag kapcsolják az egészet.. franc se tudja.. de egy biztos hogy ha próbálják akkor mindet kellene :) Érvénytelen a mai sziréna próba! :)”
 • 11. Queenmargareth 2011. november 21. 18:42
  „6. dBrown 2011.11.21. 18:23
  miből gondolod, hogy én ezt poénnak szántam?!”
 • 10. atomboy 2011. november 21. 18:38
  „7. dBrown
  Azert egy nromal hangmintat nem artott volna leadni, hogy tudjuk, mikor kell le....i a bokankat... padron, polgari szolgalatra jelentkezni.”
 • 9. klj_54 2011. november 21. 18:35
  „Csongrádin a benzinkútnál biztosan nem hallottam semmit, pedig kitekintettem a nyitott ablakon.”
 • 8. Csecs 2011. november 21. 18:27
  „Szegeden veszélyes élni. 18:20-ig a belváros kellős közepén egy árva hangot nem lehetett hallani. Se morgást, se semmit. 10 km-en belül egy olajfinomító, 20-on belül pedig egy olyan magasnyomású PB-tározó van, ami miatt jogunk van aggódni. 20+ perc késedelem a katasztrófavédelem csődjét jelenti. Erre számítsunk, ha történik valami!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: Botrányos a Fidesz választásitörvény-javaslata

Dúró Dóra azt is elképesztőnek tartja, hogy egy párt határozza meg a választókerületi határokat, mert szerinte ez a kormány feladata. Tovább olvasom