Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Katasztrófavédelmi gyakorlat Nagyszentjánoson

Több napos szakadó eső okozott vészhelyzetet egy Győr-Moson-Sopron megyei településen. A falu egyik utcáját elöntötte a víz, ezért önkéntesek a legkritikusabb pontokon szikkasztó árkokat ástak. Az eső valóban szakadt, de a többi ezúttal csak egy polgári védelmi gyakorlat része volt Nagyszentjánoson. A pénteken délután megtartott akcióban két településről 40-en vettek részt.
Nagyszentjános nevét 2008 februárjában ismerte meg az ország, amikor egy tornádó a súlyos károkat okozott a faluban. Tetőket tépett le, fákat csavart ki, összesen 200 házat rongált meg. A kár több 10 milliós volt. Nem véletlen tehát, hogy itt tartotta legújabb katasztrófavédelmi gyakorlatát a megyei polgári védelmi szövetség. Az időjárás is díszletül szolgált a gyakorlathoz, a résztvevők ugyanis egy többnapos szakadó eső miatt kialakult vészhelyzetet modelleztek. És nemcsak elméletben. A település leginkább veszélyeztetett utcájában gépekkel vonultak fel és több helyen is újra kiásták a korábban betemetett szikkasztó árkokat. A gyakorlatra a szomszédos településről Rétalapról is érkeztek önkéntesek, így összesen 40-en vettek részt az akcióban. Volt, aki a munkagépet kezelte, volt, aki lapátot ragadott, volt, aki az adminisztrációt intézte, volt, aki a terepet biztosította és volt, aki irányított.

A tapasztalatok szerint katasztrófahelyzetben a falvakban sokkal nagyobb az emberek közötti összefogás, mint a városokban, éppen ezért hamarosan a környező városokban - Győrben és Pannonhalmán - is terveznek hasonló gyakorlatokat - nyilatkozta Csepi László, a Győr-Moson-Sopron megyei Polgári Védelmi Szövetség kirendeltség vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveresek rabolták ki a Napoli csillagát

Símaszkos fegyveresek rabolták el Rolex óráját és 800 euróját Marek Hamsiknak, a Napoli kiváló… Tovább olvasom