Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Katedra a tévében

A hetedik szemeszter kezdődik szeptemberben a változatlanul népszerű tévés Mindentudás Egyetemén.

A hetedik szemeszter kezdődik hétfőn a változatlanul népszerű  Mindentudás Egyetemén, amelyen a legkiválóbb kutatók és gondolkodók  közérthető nyelven osztják meg tudásukat a magyar társadalommal. A szeptemberi előadók között a győri Révai-gimnázium egykori diákját, Szabó Csabát is láthatják.

John Vane Nobel-díjas kutató és Szabó Csaba
Negyedik éve töretlen az érdeklődés az egyetem iránt, amely 2002 őszén robbant be a magyar ismeretterjesztő médiába, s  azóta a tudóstársadalom és a tudomány iránt érdeklődők  megkerülhetetlen fórumává vált.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen hétfő  délutánonként zajló előadásokra több, külföldön élő-dolgozó magyar  tudóst hívtak meg. 
A világhírű történész, John Lukacs a nemzeti ünnep másnapján,  október 24-én Állam, nemzet, nép címmel tartja meg előadását. Kornai  János közgazdász december 5-én a kelet-közép-
európai átalakulások  sikereiről és csalódásairól beszél. Szabó Csaba szeptember 26-án a  kamikaze molekulákról, Barabási Albert-László október 10-én a  hálózatok tudományáról ad elő. 

Az érdeklődők a korábbiaknál több társadalomtudományi előadást  hallhatnak. Gyarmati György október 17-én Kényszerpályás  rendszerváltások Magyarországon 1945–49 címmel tart előadást, Forray  R. Katalin november 21-én egy kényes kérdést jár körbe szigorúan  tudományos szemszögből, előadásának címe: Romák Magyarországon:  együtt vagy külön. 

A korábbi sikeres vidéki előadásokat újabbak követik. November  9-i, szolnoki előadásában Szabó István filmrendező arról beszél,  „(Hogyan) nézzünk filmet?". 
A Mindentudás Egyeteme a média legkülönbözőbb  fórumain, a televíziókban, rádiókban, napi- és hetilapokban, az  interneten hétről hétre százezreket vonz; az előadásokból eddig  három kötet jelent meg, előkészületben van a negyedik is. 

Az eddigi hat szemeszterben 111 előadás volt, a lakosság 83  százaléka látott már a televízióban Mindentudás Egyeteme-műsort,  minden ötödik néző több mint 19 előadást követett végig.
Ősszel rendezik a Ki miben mindentudós? középiskolás vetélkedő második fordulóját, a verseny középdöntőit is. A döntőbe kerülésért összesen 60 csapat méri össze tudását öt helyszínen. A regionális döntőket szeptember 24-től október 9-ig tartják. Szeptember 25-én, vasárnap, a helyszín:  Győr.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

új szerződés

kajak-Kenu

A jövő évi szegedi világbajnokság támogatásáról kötött szerződést a… Tovább olvasom