Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Katedráról a színpadra?

A Nemzeti Színház drámapályázatán első helyezett nem volt, a második díjat Nényei Pálnak, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium tanárának ítélték oda Pk című darabjáért. Ígéret szerint a művet a jövőben bemutatja a fővárosi társulat.
„ Irodalmilag nem voltam eddig feltűnő jelenség, írás még nem jelent meg tőlem. A barátaim és a feleségem tudták csak, hogy írok. Ráadásul ez az első interjú életemben" – szabadkozott csendesen a díjazott szerző, aki „civilben" Pannonhalmán prefektus, tanár, és ahogy mondta: 1999-ben visszatért egykori iskolájába, ahol annak idején diákként meghatározó éveket tölthetett.

– Szerencsés a helyzetem, hiszen diákotthoni nevelőként reggeltől estig a gyerekekkel vagyok, szinte köztük élek. Ehhez a munkámhoz adódik még két osztály is, akiket – megjegyzem, örömmel – taníthatok.
Nényei Pál gyermekként – mint sokan – próbálkozott versekkel, gimnazistaként pedig novellákkal „fényesítette" tollát, de ennél több írói sikerre nem vágyott. Az jött magától.

– Valami a színház felé sodort. Például diák színjátszó körömmel szerepeltünk Budapesten, többek között Csehov-, Molnár Ferenc-darabot dolgoztunk fel. A Nemzeti Színház pályázatán díjat nyert drámámat már néhány éve megírtam. Többször javítottam, alakítgattam, míg végül megtaláltam a végső változatot.

A „végső változatot" az öttagú főzsűri – Jordán Tamás, Balikó Tamás, Ascher Tamás, Kertész Ákos, Osztovits Levente – úgy ítélte meg, hogy a 230 minősítésre eljuttatott pályamunkából Nényei Pál Pk című drámája – két másik színmű mellett – második díjas lett. S emellé a szerző komoly ígéretet is kapott a darab bemutatására. (Nényei Pállal készült interjúnk szombati Szieszta mellékletünkben olvasható.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország már uniós hídfőállás

A száznyolcvan munkatársat foglalkoztató Rába Motorgyártó Kft. tevékenységétől további kétezer… Tovább olvasom