Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Katód, Csörgőfa és Tündérfátyol a térképen

Évente 10–20 új utcával bővül Győr, amelyek elnevezését sokszor a legfurcsább körülmények befolyásolják. Az Audi körút és a II. János Pál sétány például „elvérzett” az előkészítés során, a Csörgőfa utca pedig a szakemberek véleménye ellenére került fel a térképre.
A győri várostérképet nézve elsőre nehéz bármilyen vezérlőelvet felfedezni az új győri utcák elnevezésekor, pedig van, legalábbis szigorú szabályok szerint történik. Elgondolkodtató például, mi indíthat valakit arra, hogy Függvény vagy Katód utcának kereszteljen, ha azonban körbenézünk Marcalváros II-n, körülöttük több neves matematikus „utcájára” bukkanunk.

Egy helyen a matematikusok

– Ahhoz képest, hogy Győr „műszaki város”, meglepően kevés a műszaki területek után elnevezett közterület – ellentétben például az irodalmi vonatkozásúakkal –, ezen szerettünk volna javítani – mesél a döntés hátteréről dr. Kőrös Erzsébet, az önkormányzat „névadó bizottságának” egyik tagja. Bár az új közterületek többségének elnevezése általában már a tervezőasztalon eldől, utcanevet bárki javasolhat, a győri evezősök kezdeményezésére lett például Mihálkovics Tivadar sétány a városban.
Nemcsak az újonnan kialakított utaknak kell azonban nevet találni, hanem például a lassan lakóövezetté alakuló üdülőterületek utcáinak is. Sáráson például a lakók kérésére nevezték át az addig számmal jelölt 17 utcácskát, s azóta Csillagfürt, Palástfű, Bársonyka és Tündérfátyol utcákba térhetnek haza a sárásiak. S bár a növénynevek általában üdvözlésre találnak a szakemberek körében, az ipari parkban, ahol – fák hiányában ugyan – fafajtákról nevezték el az új utakat, más volt a helyzet.
– Mivel ott sok a külföldi vendég, üzletember, könnyen kiejthető, nemzetközi hangzású vagy vonatkozású nevekre lett volna szükség. Mutasson azonban egy külföldit, aki erőlködés nélkül kiejtené a Csörgőfa utca nevét! Sajnos mivel az magánterület, nem szólhattunk bele az elnevezésébe – meséli dr. Kőrös Erzsébet.

A pápának még nincs helye

A névjavaslatokra a győri közgyűlés mondja ki a végső igent – már amikor kimondja. A győri ipari park közelében épült egyik utcát például hiába javasolták a szakemberek Audi sétánynak elnevezni, a közgyűlés megvétózta a javaslatot, arra hivatkozva, hogy ezen az alapon később bármelyik idetelepülő külföldi vállalat utcát követelhet magának, nem beszélve arról, hogy az üzem bármikor továbbköltözhet a városból. Volt olyan név, amely már a véleményezés során megbukott: az előző pápa halála után hiába merült fel, hogy közterületet kellene elnevezni róla, a „II. János Pál pápa utca” hosszú lett volna, a „Pápa utcát” könnyen össze lehetett volna keverni a Pápai úttal, amikor pedig a szakemberek azt javasolták, nevezzék el róla a Püspökvár alatt futó (nem hivatalosan Bástya sétányként emlegetett) sétautat, a megyés püspök tiltakozott, mondván, nem lenne illendő, az ominózus útvonalat ugyanis a szerelmes fiatalok gyakran választják a „helytelenkedésre”...

Bejegyeztetnék a városrészek nevét

Dr. Kőrös Erzsébet, aki a témában írta doktoriját is, kapásból sorolja a jó utcanév ismérveit: legyen rövid, könnyen kiejthető, ne lehessen összekeverni más helyi földrajzi névvel, s persze valamilyen módon kötődjön a városhoz. Sokan nem tudják például, hogy a révfalui Malomsok sétányt a középkorban a területen álló azonos nevű faluról keresztelték el.
A szakemberek – a lokálpatrióták kezdeményezésére – most szeretnék hivatalossá tenni a győri városrészek elnevezését, így az utcanévtáblákra is felkerülhetne Nádorváros, Adyváros vagy éppen Gyárváros neve. Ezek az elnevezések egyébként 1970-ig, a postai irányítószámok bevezetéséig érvényben voltak, s a győriek máig használják őket. Keresik a helyét annak a három győri ’56-os mártírnak is, akiknek emlékére a győri börtön előtt állítottak kopjafát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom