Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Katona Márta: A barátság az élet csodája

Katona Márta gyermekgyógyász, egyetemi tanár, az SZTE gyermekklinika intenzív osztályának vezetője Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényéről beszél.
„Az elmúlt időszak számomra legnagyobb olvasmányélménye Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című könyve volt, addig nem tudtam letenni, amíg végig nem olvastam. A regény a barátságról szól, azaz két ember közötti, érdek nélküli szeretetről, amely önzetlen, és nem akar a másiktól segítséget vagy áldozatot. Mondanivalója napjainkban legalább olyan aktuális, mint 63 évvel ezelőtt, amikor a könyv íródott, hiszen a felgyorsult, stresszel teli életünk sem kedvez az emberi kapcsolatok alakulásának.

A régen külföldre távozott barát érkezésére várva, az itthon évek óta egyedül élő férj visszaemlékezései alapján bontakozik ki előttünk három ember élete és sorsának alakulása. Hol siklik ki egy gyermekkorban kötött őszinte barátság, miért lép fel gyűlölet az egykori szeretet helyett, melyek azok a tényezők, amelyek két ember kapcsolatát alakíthatják – ezekre a kérdésekre kap választ az olvasó Márai rendkívül élvezetes stílusban megírt remekművében.

A gyermekkori élmények, legyenek azok jók vagy rosszak, meghatározó szerepet játszanak minden ember életében, és örökre kitörölhetetlenek maradnak. A gyermekkorban elszenvedett szeretethiány és az önbizalom csorbulása alapvető szerepet játszik a lelki egyensúly megőrzésében, és sokkal inkább meghatározó, mint az anyagi nélkülözés. A túlságosan szigorú nevelés, az érzelemsivár környezet, majd a felnőttkorban átélt kudarcok, a frusztráció, amelyhez a mindennapok megpróbáltatásai is társulnak, deformálhatja a szeretni való, kedves gyermeket egy kiégett, gyűlölettel teli felnőtté. Ki tehet erről? Csak a külső tényezők felelősek egy emberi élet kisiklásáért vagy az ember maga is? Mennyiben vagyunk képesek saját sorsunkat alakítani? És ebbe még jócskán beleszól a történelem is, amely szintén sorsformáló.

Márai szerint 'az emberek semmire sem vágynak úgy, mint egy önzetlen barátságra', a barátság 'az élet egyik névtelen, csodálatos és kegyelemszerű állapota', amelyet nehéz megtalálni, és ápolni kell, mert könnyen elveszíthető."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuscsere Sopronban

Egy kapus jött, egy pedig ment. Ez az új esztendő első tényként elkönyvelhető híre az FC Sopron… Tovább olvasom