Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Katonák voltunk

Békés tisztás valahol Észak-Vietnamban, körülötte erdős dombok. A haditudósítások azonban hamarosan a Halál Völgyének nevezik: itt száll földre egy elit helikopteres deszantalakulat négyszáz katonája Hal Moore ezredes (Mel Gibson) vezetésével, és itt bontakozik ki az első szárazföldi összecsapás a vietnami és amerikai katonák között.

A körülzárt amerikaiak a hatalmas túlerővel szemben csak magukra számíthatnak. Néhányan közülük közelről ismerik a háborút, de többségük most esik át a tűzkeresztségen. Mindannyian a hazájukért harcolnak, és mindannyiukat várja otthon valaki: feleség, gyerek, anya, testvér Épp, mint az ellenségeiket. Tudják, sokan nem fognak közülük hazatérni.

Parancsnokuk csak annyit ígér nekik: ő fog először kilépni a helikopterből, és ha megéri, ő lesz az utolsó, aki visszaszáll a gépbe.

INFÓ

A rettenthetetlenben Mel Gibson főszereplő-rendező Randall Wallace forgatókönyvéből készítette el az Oscar-díjat érdemelt művet. Most Randall Wallace, e film író-rendező-producere Mel Gibsonnal forgatta le produkcióját. Korábbi rendezői munkája A vasálarcos volt.

A film Harold G. Moore nyugalmazott alezredes és Joseph L. Galloway civil haditudósító We Were Soldiers Once… And Young című nagy sikerű könyve alapján készült. Mindketten szemtanúi voltak a kegyetlen csatának és megfogadták, hogy elmondják az ott harcolók és elesettek történetét.

Voltak más filmajánlatok is, amelyek egyáltalán nem nyerték el az írók tetszését.
Joseph L. Galloway haditudósító:

„Már azt hittük, meg sem érjük, hogy film lesz belőle, amikor Wallace felhívott. Azt mondtam neki: Van egy kérdésem, s a válaszától függ, hogy érdemes-e egyáltalán a dologra több szót vesztegetnünk. Hisz a hősökben? Azt felelte: Hiszek. S amikor elolvastam a A rettenthetetlen forgatókönyvét, amit ő írt, tudtam, hogy egyedül ő az, aki megcsinálhatja a filmet."

Randall Wallace rendező:
„Valamikor 1993-94-ben, egy könyvesbolt polcán láttam meg a könyvet. Már a borító és a cím fennkölt stílusa is vonzott, a történet pedig megfogott. Azonnal tudtam, hogy filmet akarok csinálni belőle.
Az egyén küzdelme az, hogy helyesen cselekedjék, akkor is, amikor mint egyén nem irányíthatja az egész világot. S mégis, a világ egy darabjáért igenis felelős és ha hű marad önmagához és a körülötte lévőkhöz, akkor valójában egy szélesebb világ sorsát alakítja, mint amiről valaha is álmodott. Ez az, ami rabul ejtett ebben a történetben."


Wallace elismeri, hogy bár sohasem írt még forgatókönyvet egy adott színészre gondolva, A rettenthetetlen után egyértelműen Mel Gibsonban látta azt a színészt, aki képes a bátorság és érzékenység e keverékének a megjelenítésére.


„A színészek gyakran félnek attól, hogy hősök szerepét játsszák
- mondja Wallace. - Tudják, hogy a kamera igazat mond, hogy a veséjükbe lát. De egy olyan fickó, mint Mel, miközben játssza, meg is találja a szerepet és annyi beleéléssel játszik, hogy mindenki mást is inspirál."

Mel Gibson számára nem kis kihívás volt ennek az összetett jellemnek a megformálása: egy vallásos meggyőződésű katonai zseni, aki imádkozott embereiért, csakúgy, mint az ellenségéért, briliáns stratéga és ösztönös parancsnok - ráadásul nem kitalált személy, hanem élő ember.
Meglehetősen szokatlan, hogy még élő személyek szerepét kell eljátszani. Nemcsak Gibson találkozott Moore-ral, a színészek közül többen is felkeresték az általuk megformált valós személyeket. Nagy felelősség, hogy a lehető legpontosabb, a valósághoz hű, a lényeget megmutató képet rajzoljanak ezekről az emberekről. Ez a film ezért volt személyesebb, mint a legtöbb film: mintha mozgó emlékművet állítottak volna a hősöknek.

A forgatásról

A felvételek előtt a színészek két hetet Fort Benningben töltöttek, ahol Moore egysége kiképzésen volt 1965-ben.
A forgatás előtti utolsó napon az Ia Drang-i csata túlélői, a színészek és a stáb közös istentiszteleten vettek részt. Nem tudni, vajon hány film készítése kezdődött kápolnában, gyászszertartással, de itt valahogy szükségét érezték: az élők és a holtak, akik egykor átélték, és akik majd elmondják a történetet, legyenek mind együtt, mint egy család.
Az emlékezés felkavaró volt, a történtek jelentőségét és érzelmi hatását szinte tapinthatóvá tette.
A valódi szereplők és az őket alakító színészek hosszú, bensőséges beszélgetéseken ismerkedtek egymással.

A színészek csapattá kovácsolódása már Fort Benningben kezdődött, ahol Wallace kívánságára újonckiképzésen vettek részt. Ezt maga Wallace is végigcsinálta, sőt Barry Pepper, akinek a civil Galloway szerepében ez nem volt kötelező, ragaszkodott hozzá. S bár a kiképzés nem volt annyira kemény, mint az igazi, az akadálypályák, a szögesdrót, az 1965-ben használatos fegyverek, az élesben megtapasztalt tűzharc élménye a szerepek átélését, a képi megjelenítés valódiságát segítette.
Míg a katonákat alakító színészeknek a repülés és a harctéri manőverek fortélyait kellett elsajátítani, nem kevésbé volt fontos a katona-feleségek szerepe.
„A film fele tulajdonképpen a családokról szól. Sokat beszélünk a
csatában harcoló férfiak bátorságáról, de soha senki nem említi az otthon maradt családok bátorságát, az általuk hozott áldozatot."
- mondja Wallace.
Az asszonyok szemszögéből nézve Vietnam egész más megvilágításba kerül. Tanúi vagyunk annak a személyes pokolnak, amelyet a feleségek éltek végig otthon. Ezt a teljes képet nem gyakran láthatjuk háborús filmben. Gibson szerint ez a film vonzerejének egyik titka.

2001 tavaszán Fort Benningben kezdődött a forgatás, a kiképzéssel és a búcsúval.
A csata „helyszínét" Kaliforniában találták meg. Nem dzsungel-környezetre volt szükség, hiszen az Ia Drang völgy a vietnami felföldön található.
Fort Hunter Liggett messzenyúló dombjaival, lombos fáival, folyóival nagyon hasonlított az eredetire. De még így is „ültetni" kellett a hitelesnek látszó vegetációt: kb. 2,5 tonna vetőmagot, ugyanennyi műtrágyát használtak, 5-6 ezer fát ültettek. 2001 áprilisától augusztusig forgattak itt, jórészt tikkasztó hőségben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliárd fontos teherautó-üzlet

A Rába Rt. a német DaimlerChryslerrel együttműködve harcba száll a történelem egyik legnagyobb… Tovább olvasom