Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Kazahsztánba látogat Orbán Viktor

Kétnapos hivatalos látogatásra Kazahsztánba utazik csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök - közölte a Miniszterelnökség szerdán.
A magyar kormányfő látogatását szerdán a kazah külügyminisztérium is bejelentette.

A kormányfő asztanai látogatásának tervezett része a magyar-kazah kormányközi gazdasági együttműködési bizottság harmadik ülésszaka és egy üzleti fórum vállalkozók részvételével mindkét országból - közölte a kazah külügyminisztérium sajtószolgálata a Gazeta.kz honlap szerint.

Az 1991-ben függetlenné vált, kőolajban, földgázban gazdag ország és Magyarország között eddig nem voltak túl gyakoriak a felsőszintű látogatások.

Hivatalos látogatáson kazah kormányfő utoljára 1996 októberében járt Magyarországon, Akedzsan Kadzsegeldint fogadta Göncz Árpád köztársasági elnök és Horn Gyula miniszterelnök is. A látogatás során aláírták a közúti és árufuvarozási egyezményt, a vízumegyezményt, valamint a szervezett bűnözés, a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem elleni együttműködésről szóló megállapodást.

Göncz Árpád 1997 novemberében utazott Kazahsztánba, a két ország gazdasági kapcsolatairól is tárgyalt Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel, majd részt vett a kazah és a magyar üzletemberek fórumán.

2005. februárban Budapesten tartották a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet regionális konferenciáját, amelyen részt vett Danial Ahmetov kazah miniszterelnök is. Ahmetovot fogadta Mádl Ferenc köztársasági elnök, és megbeszélést folytatott Szili Katalin házelnökkel is.

Nurszultan Nazarbajev 2007 novemberében tett hivatalos látogatást Magyarországon. Sólyom László köztársasági elnökkel, Szili Katalin házelnökkel és Gyurcsány Ferenc kormányfővel folytatott megbeszélésein elsősorban a magyar-kazah gazdasági együttműködés lehetőségeiről és Kazahsztánnak Magyarország és az Európai Unió energiabiztonságának növelésében játszott szerepéről volt szó.

2010 decemberében Schmitt Pál köztársasági elnök részt vett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet asztanai csúcsértekezletén.

Kazahsztán kormányát Karim Maszimov vezeti, aki már többször betöltötte a miniszterelnöki posztot.

Az ország fővárosa 1998 óta Asztana. A régi fővárosa Almati/Alma-Ata volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölte barátnője apját - 17 évet kapott

A sértett lányát bűnsegédként való részvétel miatt 10 év fegyházra ítélték. Tovább olvasom