Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Kazincbarcika - Ne hagyja magára a kormány a várost!

Kazincbarcika - Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek írt levelében arra kéri a kazincbarcikai polgármester a kormányt, hogy ne hagyja magára a várost az után, hogy a térség legnagyobb foglalkoztatója, a kazincbarcikai székhelyű Borsodchem Zrt. bejelentette, dolgozóinak egynegyedétől, 550 embertől válik meg a gazdasági válságra hivatkozva.
Szitka Péter (MSZP) szerint a vegyipari cég döntése drámai hatással lesz az egyébként is 20 százalékos munkanélküliséggel sújtott városra és környékére.

Szitka Péternek a Független Hírügynökséghez is eljuttatott közleményében az áll, polgármesterként a leghatározottabban felháborítja, hogy a politikai pártok képtelenek a megegyezésre, együttműködésre, és ezáltal a valódi döntések meghozatalára, ahhoz, hogy a válság hatásait csökkentsék. A miniszterelnöknek írt levelében azonnali segítséget kért a helyzet kezeléséhez.

Elsőként azt kérte, a válság idején ne hagyja magára a kormány Kazincbarcikát, és a térség legnagyobb foglalkoztatóját, a BorsodChemet. Segítsen abban, hogy az utcára került dolgozók átképzések és támogatások útján új munkahelyhez juthassanak. Készítsenek a térség számára önálló válságkezelési programot, és létesítsenek önálló válságkezelési pénzügyi alapot. Szitka Péter szerint Kazincbarcikán és környékén jelenleg húsz százalékos a munkanélküliségi ráta, ami e döntés hatására elérheti a 25 százalékot.

A kazincbarcikai polgármester szerint a kormánynak és a parlamentnek mihamarabb döntenie kell az adócsökkentési és a gazdaságfejlesztési programról. "Meggyőződésem, hogy nincs más út, csak az állami és önkormányzati kiadások csökkentése, az adócsökkentés és a vállalkozások, munkáltatók helyzetbe hozása", mondta Szitka Péter, aki szerint az 55 éves város születésétől egyet jelent a prosperáló vegyiparral. Az itt élő családok közül sokan élnek ebből az iparágból, vagy dolgoznak közvetlenül a BorsodChem Zrt.-ben. "Nem először fordulunk a Magyar Köztársaság Kormányához, hogy felhívjuk a figyelmet arra: a magas energiaárak, az elégtelen CO2 kvóta megfojtják a térség legnagyobb foglalkoztatóját" közölte a polgármester, akit felháborít, hogy a politikai pártok képtelenek a megegyezésre, együttműködésre és ez által a valódi döntések meghozatalára, a gazdasági válság hatásainak a csökkentésére, és a közös tétlenség hatásait a családok szenvedik meg.

Olvasóink írták

  • 1. legal 2009. február 04. 07:57
    „"""Szitka Péternek a Független Hírügynökséghez is eljuttatott közleményében az áll, polgármesterként a leghatározottabban felháborítja, hogy a politikai pártok képtelenek a megegyezésre, együttműködésre, és ezáltal a valódi döntések meghozatalára, ahhoz, hogy a válság hatásait csökkentsék."""
    A szerencsétlen, mintha nem tudná ki, melyik párt van kormányon, intézkedési, döntési helyzetben. Ez tragédia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben szemérem elleni erőszakkal gyanúsított férfi

Mohács - Előzetes letartóztatásba helyezte a Mohácsi Városi Bíróság kedden délután azt a negyvenöt éves mohácsi férfit, akit szemérem elleni erőszakkal gyanúsítanak. Tovább olvasom