Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

KDNP-IKSZ: bővülhet a Gyere haza! program

Bővülhet a külföldön tanuló, munkát vállaló fiatalok hazatérésének segítését célzó Gyere haza! program, amelynek szervezői egy mintaprojekt indításáról kötöttek megállapodást a budaörsi önkormányzattal - közölték a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) közös pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
Azbej Tristan, az IKSZ alelnöke elmondta: kedvezményes lakhatást és vállalkozásindítási segítséget szeretnének nyújtani a hazatérő fiataloknak, és a tervek között szerepel a Gyere haza! Fecskeház-program indítása is.

Sánta Áron (KDNP) budaörsi önkormányzati képviselő hozzátette: a mintaprojekt részleteit várhatóan szeptemberre dolgozzák ki. A program lehetőséget kínál többek között arra is, hogy a városban megtelepedni szándékozó vállalkozások nyelveket beszélő munkaerőre támaszkodjanak - ismertette.

Azbej Tristan szólt arról is, hogy a közeljövőben szakmai egyeztető fórumot hoznak létre, amelynek keretében a hazatérést segítő, ösztönző eszközöket szeretnék megvitatni, és arra a kormány képviselői mellett meghívják a szakmai, ifjúsági szervezeteket, több nagyváros önkormányzatának képviselőit.

Stágel Bence, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, az IKSZ elnöke elmondta: tárgyalnak az oktatási államtitkársággal arról, hogy a felsőoktatási törvény végrehajtási rendeletében költségkímélő megoldást rögzítsenek a külföldön szerzett tudományos fokozatok magyarországi honosításakor.

A kereszténydemokrata politikus felidézte: a Gyere haza! kezdeményezést azért indították útnak egy évvel ezelőtt, hogy segítsék a magyar fiatalok hazatérését. A kezdeményezés részeként önkénteseik ingyenesen elhelyezkedési tanácsot adnak, és jogi segítséget nyújtanak a hazatéréssel kapcsolatos ügyintézéssel kapcsolatban.

Kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben riasztó mértékben nőtt az elvándorlási hajlandóság. Hozzátette: olyan Magyarországot szeretnének, ahová szívesen hazatérnek és ahonnan nem elvágyódnak a fiatalok, ahol megtalálják a számításaikat, biztonsággal lehet családot alapítani, gyermeket vállalni, és ahol a munka tisztességes megélhetést biztosít. Értékelése szerint a program az elmúlt egy évben ráirányította a figyelmet az elvándorlás jelenségére, társadalmi vitát generálva a jelenségről.

A www.gyerehaza.org honlapot az eltelt egy évben több mint 80 ezren keresték fel, több mint egyharmaduk külföldön élt magyar volt.

Olvasóink írták

 • 5. Qllancs 2012. június 22. 15:16
  „KNDP. ebben a párban is vén trottyok vannak. Eszük sincs a magyar valóságról !!
  Rendes bejelentett , értelmes termelő MUNKAHELY ---normális fizetéssel !!!!! Nem mennek el a fiatalok --HA iTTHON minden élhető volna !
  5 igen közeli barátom --minden gyereke külföldön él, dolgozik évek óta, szülnek a nők, családot alapítanak --és évente 1 X hazajönnek látogatóba !!!”
 • 4. Qllancs 2012. június 22. 15:11
  „Azbej Trisztán ---született, szín tiszta MAGYAR !!!”
 • 3. DMagóg 2012. június 22. 12:49
  „Talán a "a Gyere haza! program" helyett, egy "Maradj itthon program" eredményesebb lehetne.”
 • 2. történész 2012. június 22. 12:05
  „Vallás nélküli programot akarok magam részéről.annak a sötét kornak már vége.85 e.ft. sosem jövök haza...albérlet 60 e.ft itt kinn egy napi béremből 6 pár cipőt tudok venni, itthon egy hetiből esetleg egy párat..na ennyi csak min.”
 • 1. info 2012. június 22. 11:38
  „"Fecskeház-program"-nem program hanem lakás! kell a fiataloknak-ezzel adnak is meg nem is.
  "riasztó mértékben nőtt az elvándorlási hajlandóság" ugyanis azt mondták,"akinek nem tetszik el lehet menni"-ők elmentek.Oda "ahol megtalálják a számításaikat, biztonsággal lehet családot alapítani, gyermeket vállalni, és ahol a munka tisztességes megélhetést biztosít"- tehát ez nem itthon Magyarországon van. Nehogy már a 47000.- ft-ra jöjjenek haza!
  "A kezdeményezés részeként önkénteseik ingyenesen elhelyezkedési tanácsot adnak, és jogi segítséget nyújtanak a hazatéréssel kapcsolatos ügyintézéssel kapcsolatban. " Ezt akkor kellet volna nyújtani mikor elmentek kis-hazánkból, már késő. Külföldön is tudnak albérletben élni-dolgozni és családot alapítani-mert kénytelen. De a létbizonytalanságra senki sem fog haza jönni. Ha jönnének igen meg lennének ettől a hatalmas ´jövedelemtől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kohéziós pénzek - Megkezdődött az uniós pénzügyminiszterek találkozója

Várhatóan mégsem csökkentik Magyarország jövőre felhasználható uniós támogatási keretét. Tovább olvasom