Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

KDNP: a feliratkozással erősödik a választás komolysága

Bevált gyakorlat a választásokra történő előzetes feliratkozás - közölte a KDNP.
A Kereszténydemokrata Néppárt szerint több országban bevált gyakorlat a választásokra történő előzetes feliratkozás, nem sérül általa a demokrácia, ugyanakkor erősödik a választás komolysága, méltósága.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője pénteken az MTI-nek nyilatkozva utalt arra, hogy több országban bevált gyakorlatról van szó. A francia rendszert példaként említve kiemelte: kockázatot nem jelent a bevezetése, ugyanakkor nagyon sok előnnyel jár.

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta a szavazatvásárlás lehetőségének csökkentését, valamint azt is, hogy az utolsó pillanatban meghozott és megalapozatlan döntéseket kiküszöböli.

Harrach Péter szerint ez a választás komolyságát, méltóságát erősíti. Mivel a regisztráció azt jelenti, hogy gyakorlatilag kiforrott vélemények jelennek meg a választás pillanatában, ezért feltehetően a kampány durvasága is mérséklődni fog. Nem lesznek érdekeltek a pártok abban, hogy az utolsó pillanatig győzködjék a szavazókat, sokkal inkább a többéves tevékenységük lesz a döntő.

A frakcióvezető az ellenzék részéről megjelenő véleményekről azt mondta: semmiképpen nem csorbul a demokrácia, hiszen minden választópolgárnak bőven van lehetősége és ideje, hogy eldöntse, részt kíván-e venni a választásokon.

Arról, hogy iskolai végzettséghez kössék a választójogot azt mondta: nem feltétlenül végzettség kérdése az emberi bölcsesség, és lehet jó döntést hozni alacsony iskolai végzettséggel is. Az lenne a demokrácia igazi sérelme, ha az alapfokú végzettséggel nem rendelkezőket kizárnák - utalt a Jobbik felvetésére.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában mondta el, hogy bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről szeptemberben dönt a parlament. A kormányfő közölte: Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze és saját adatbázisából indult ki, ezt most megfordítják, így aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillanatától kezdve minden információt, ajánlástevési lehetőséget megkap.

A nagy vita inkább azon van, hogy azok esetében, akik feliratkoztak, kötelezővé tegyék-e a részvételt - mondta a miniszterelnök.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. lukrecia 2012. július 28. 17:59
  „"46. kalkutta 2012.07.28. 01:47 " szerencsétlen elkeseredett ember ???”
 • 49. tucat 2012. július 28. 12:14
  „45. tzrtz 2012.07.28. 00:52
  Eeegen. Ehhez hasonló, "technikai kétharmados" többségű támogatottsággal született meg a nemzetmegváltó-megtartó, elképesztően előremutató koronatan, az isten alfarhangjával támogatott kalaptörvény a sarkaLLatos appendicitiseivel, bocs: appendixeivel együtt. Mert a brutális diktatúra (amúgy talán tényleg bosszantó és szánalmas) kordonjainak az elbontását immár legitimizálta az új dakota demokrácia, amely szakadatlanul szolgálja a folyton renitenskedő istenadtát, melyet, ha kell (ha nem), akár centralizált erővel (God save the King! God save us all - even from the King ;)) is meg kell akadályozni abban, hogy ártson önmagának. A jó uralkodó ezt is megteszi, s könnyezve bár, de megszabadul a hűtlenkedő (köz)ellenségtől. Jobb az ilyeneket jó előre kiszűrni, hogy a (nemzeti :)) kontinuitás meg ne szakadhasson. ;)
  Sokan mondják, hogy ez is csak gumicsont, amit azért nyomnak a fogaink közé, hogy ne törődjünk a fontos dolgokkal, amilyenek például az IM-fel folytatott tárgyalások részeredményei és a megállapodás esélyei. Lehet. De szerintem ez sem kevésbé fontos kérdés, mert - ahogyan Hoppárézimi is mondja - nem mindegy, meddig tart még az ország egész területét fenyegető vihar miatti narancsriasztás. :)

  49. hoppárézimi 2012.07.28. 07:14
  A magyar sajnos valóban ilyen, s ha nincs is egyedül e vonásaival, ebben tényleg kiemelkedni látszik a többi nép közül. De az ázsiai összehasonlítgatásból még akár diplomáciai bonyodalmak is lehetnének, mert azért arrafelé élnek olyan népek is, amelyek a tisztesség lángját magasabb és tisztább fénnyel égetik. A mienk bizony épp, hogy pislákol, és nem kapván elég levegőt, erősen kormol is...
  A legnagyobb, s talán örök tévedésünk (nem Orbáné, mert ő tudja ezt, és csúnyán vissza is él vele, hanem a mienk, az istenadtáé!), hogy KÜLSŐ, kényszerítő erő szüli egy embercsoport (család, nemzet, vagy bármely KÖZÖSSÉG) összetartását. Ez nem igaz: a kényszer félelmet szül csupán, s a mellékterméke átmenetileg valóban, irányítottan bármi, akár a kényszer fennállása idején tapasztalható látszat-együttműködés is lehet. De az ilyen csoport azonnal elemire hullik szét, mihelyst a külső kényszer megszűnik. A csoport maga is igyekszik megszüntetni e kellemetlen helyzetet éppen úgy, hogy felértékeli az individuum jogait, és belső harcot is vív azért, hogy egy újabb kényszerítő erő megjelenését is ki tudja védeni, vagyis a kényszer állapotában teljesen alkalmatlan a közösséggé válásra, noha a félelmei okának a felszámolása érdekében átmenetileg és látszólag akár együtt is tart egy ideig... Ezzel szemben a közösség harmonikusan integrálja az individuumot, értéknek tekinti, és éppen a motoros erejét használja önmaga építésére, s az így létrejövő erővel védelmezi a tagjait, kisebb-nagyobb csoportjait, tehát önmagát. Ez pedig BELSŐ kényszert jelent nemcsak a közösség, hanem az individuum aspektusából is: egyik sincs a másik nélkül. Fura, mi? És teljesen idegen, érthetetlen, mondhatni gyermeteg módon utópisztikus, már-már "nem normális"... Csakugyan nem az? Ha belegondolunk, hogy mire használjuk az erőnket, ahelyett, hogy... Mert mi önmagunk ellen küzdünk. Gondoljon csak azokra az erőforrásainkra (individuumok és a védekezési kényszer szülte csoportjaik), amelyeket bűnbakká címkézünk, és óriási erővel rontunk rájuk, azaz - így már nyilván érti - önmagunkra. Sok ilyen példa az eszébe jut, ha tényleg belegondol, ugye? :) Önnek biztosan. De sajnos a legtöbben azt sem értik, mi a francról süketelek itt. :D

  Szép, vidám hétvégét, fél-ázsiai testvéreim! ;)”
 • 48. pistimolnar 2012. július 28. 07:53
  „34.Kazikázmér! Nem magyarázatként de, ha van fél ázsiai származék, miért ne lehetne fél indiai is. Jártukban - keltükben találkoztak, s lőn magyar dakota. Oktatni otthon vagy az iskolában javasolt!
  Különben meg bakfitty...”
 • 47. hoppárézimi 2012. július 28. 07:14
  „Ez nagyon durva. Egészen pontosan az a rész, hogy aki nem iratkozik fel, az már nem is szavazhat. Így szépen lemérik a szavazási hajlandóságot, és ha túl magas. Akkor a kampányt ennek megfelelően oda, abba a körzetbe, annak a csoportnak célzottan (tudjál, hogy egy ingyen szendvicsért sok nyugdíjas meg egyéb az anyját eladná, nemhogy a voksát, így volt ez a előző választásokon is: a kiemelten, masszívan szocialista városrészekben hónapokon keresztül ki voltak ültetve sátorban a fidesz aktivisták, hogy az ott lakókat, arra járókat ingyen etessék, itassák, meg is lett az eredménye, szegények azt hitték, a standok a szörpikével meg asz ingyen szalámis, sonkás szenyával négy éven át ott lesznek, de tévedtek :-S A traktastandok eltűntek, a fidesz meg jött és rombolt. Kéne már az ellenzéknek is valami jó tőkeerős háttér, hogy legyen pénzügyi hátterük egy normális kampányra (akár ingyen kajával, kínai zoknival, akármivel, mert a magyar ritka potyaleső, arra fog voksolni, akitől több szép ígéretet meg több szép bóvlit kap. Jövőben gondolkodás? Na, az a magyarnak nem megy... :-((

  Javaslom, valki szóljon már a zuniónak, hogy ez már nagyon nem demokratikus, ami itt megy. Ez már kőkeményen a diktatúra utolsó bástyáinak bebetonozása, és csak szólok, hogy jaj az országnak, ha a narancs riasztás újabb négyéves ciklust kap...”
 • 46. Elendur 2012. július 28. 04:18
  „KDNP: Önmagában mérhetetlen párt, miről is beszélünk...”
 • 45. kalkutta 2012. július 28. 01:50
  „Én csak azt nem értem, hogy ha szinte minden hozzászólás a fideSS (átvett név de egyetértek) ellen van akkor ki a fax szavazott rájuk?”
 • 44. kalkutta 2012. július 28. 01:47
  „20. lukrecia 2012.07.27. 19:26
  Lukrécia, a <moderálva>. Most akkor honnan osztod az észt? Nekünk ez vérre megy te meg csak úgy bele ugatsz. Most akkor itt felnőve és később elmenve (=leszđrva bennünket) röhögsz rajtunk? Na, kösz. Maradj inkább csendben.”
 • 43. tzrtz 2012. július 28. 00:52
  „Nekem tetszik ez az ötlet, bár kétségtelenül lehetnek nem várt hatásai. De legalább egy látszatkomolyságot adna a folyamatnak. Mondjuk azt el tudom képzelni, hogy ha mostanában 60-70% közötti a részvétel négyévente, amibe beleértendők nyilván a részvételről az utolsó pillanatban döntők és a pénzért szavazók és egyáltalán mindenki, akkor egy ilyen időpontosnál könnyen lemaradhat egy csomó, a választást amúgy leginkább letojó, időpontokkal nem törődő emberke. Nyugodtan el tudom képzelni, hogy mondjuk 45% regisztrál csak. Abból még mondjuk csak 40-42% megy el, és azon belül oszlik meg a pártok szavazataránya. És ott a torzítást és a narancsos új rendszert alkalmazva a Fidesz egy 35%-os támogatottsággal nyugodtan szerezhet 2/3-od újra, miközben az összes választóból csak 16-17%-ot kap! (2010-ben ez 33-34% volt, ami nagyon sok.) Ez pedig elég vad lenne azért.”
 • 42. vélemény 2012. július 28. 00:23
  „16. tatár
  "több országban bevált gyakorlatról van szó. A francia rendszert példaként említve kiemelte: kockázatot nem jelent a bevezetése, ugyanakkor nagyon sok előnnyel jár".”
 • 41. vélemény 2012. július 28. 00:17
  „3. szatyi
  Ki korlátozza a jogodat?
  Aktivitásra ösztönöznek. :)”
 • 40. vélemény 2012. július 28. 00:09
  „A határozatképességet a feliratkozottak létszámából számítanák?
  A későn ébredőket kizárnák?
  Az analfabétákat, tudatlanokat, agonizálókat stb, ki iratkoztatná fel?”
 • 39. deszkás 2012. július 27. 23:54
  „Péter bácsi! Úgy tetszik csinálni mint a kiskutya a hátsó szélvédő mögött.”
 • 38. tzs_szeged 2012. július 27. 23:13
  „"27. abai 2012.07.27. 19:46
  Az lenne a pofátlanság, hogyha valaki felirítkozott, annak muszáj lenne elmennie. Egyébként meg csalk a spórolásról szól az egész, kevesebb ajánlócédulát és szavazólapot kell majd kinyomtatni."

  Gondolkodjál egy kicsit! Ha 1 perc alatt regisztrálódsz, akkor az több, mint 80 ezer órányi munkát ad 5 millió regisztráló. Ha napi 8 órában fogad valaki, akkor 10 ezer munkanap. Ha 20 napig lehet regisztrálódni, akkor 500 fő csak ezzel foglalkozik...
  Ki fizeti ezt meg? Drágább, mint a plusz papír.

  A regisztrálás - ha elmegy valaki - átlagban kb. 0,5 óra lehet. Odamész, vársz, visszamész. Bár attól tartok, hogy több. Ennyi kiesés a munkából, családból, bármiből. 2,5 millió óra a választók oldalán. Ezt ki fizeti meg?

  Úgy, ahogy van, baromság az egész.”
 • 37. bánki 2012. július 27. 22:51
  „Ez a feliratkozás egy hülyeség !

  Punk- tum !”
 • 36. X_Y 2012. július 27. 22:31
  „Akik a Fidesz kezébe adták a kétharmadot, azok félázsiaii jöttment hordák...”
 • 35. p71 2012. július 27. 22:05
  „A szavazókörök nyitásától,azok zárásáig szuverén jogom eldönteni hogy elmegyek zavazni vagy nem.Ezt nem hónapokkal előtte kell eldöntenem.Ezt demokráciának hívják.De ez ebben az országban már nem sokat számít.Akik a Fidesz kezébe adták a kétharmadot,azok most magukba nézhetnének...........”
 • 34. airwaves 2012. július 27. 21:13
  „Szerintem nyomjátok a netet amíg lehet!
  Ha így haladunk...”
 • 33. Kazikázmér 2012. július 27. 20:52
  „31. pistimolnar 2012.07.27. 20:27
  Félművelt embereknek ajánlom Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát!
  http://amnesty.hu/ejeny.pdf Régi, de ma is élő dolog! Valamint a:
  http://www.imninalu.net/Romagyar.htm hogy tudja honnan származnak valójában a romák!
  21 században ilyet írni nagy utálatot feltételez!”
 • 32. kormoska 2012. július 27. 20:45
  „A regisztráció csak arra jó,hogy csak a biztos szavazók menjenek el!A fidesznek elege van a rejtőzködő utolsó pillanatban döntő szavazókból,tudni szeretnék hányadán állnak.
  Az sem baj ha a tanyán,falun élők egy részéhez el sem jut szavazni nemhogy regisztráljon.A társadalmi rétegződés sokat fog számítani.
  Újabb kis listákat szeretnének az emberekről(a meglévők mellé) és a határon túli szavazatok is fontosak számukra,lehet ezek döntik el választást!Akik regisztráltak és mégsem mennek el,majd bírságolják vagy irány a dutyi!
  Komolyság meg méltóság,ugyan már!Ez csak körítés,maszlag és lesznek akik beveszik.”
 • 31. lambada 2012. július 27. 20:29
  „Az összes párt tudja az adataimat és ezzel bármikor visszaélhetnek és feliratkozhatnak a nevemben.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízkiviteli engedélyek befagyasztását követeli a Jobbik

Követeli a magyarországi vízkiviteli engedélyek befagyasztását és a kitermelési jogok… Tovább olvasom