Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

KDNP: a szabad vasárnap az európai társadalmak vívmánya

Az SZDSZ-es Gusztos Péter egy kiterjedt összeesküvést vizionál, amikor a KDNP Szabad Vasárnap Chartájának aláírása mögött azt a szándékot látja, hogy a kereszténydemokraták az embereket templomba akarják kényszeríteni - így reagált Frivaldszky Gáspár, a szabad vasárnappal kapcsolatos kampány koordinátora a liberális párt ügyvivőjének szavaira.
Gusztos Péter kedden azt kérdezte a KDNP képviselőitől: valóban azt gondolják-e, hogy a boltok vasárnapi bezárásával kell az embereket templomba késztetni vagy kényszeríteni.

Frivaldszky Gáspár keddi közleményében emlékeztet arra, hogy a kezdeményezést egyebek mellett az MSZOSZ is támogatja. A Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint a szabad vasárnap az európai társadalmak olyan szociális vívmánya, amely komoly értéket képvisel.

A KDNP szerint Gusztos Péter keddi nyilatkozata egy társadalmi támogatottság nélkül maradt törpepárt identitását kereső, kétségbeesett próbálkozása arra, hogy ne a pártja vezetőinek hatalmi harcáról, illetve az ország katasztrofális gazdasági állapotáról szóljanak a híradások - olvasható a közleményében. A Szabad Vasárnap Chartát aláíró 12 szervezet arra törekszik, hogy a vasárnapi munkát a társadalmilag feltétlenül szükséges mértekre szorítsa vissza. A KDNP nem akar beleszólni abba, hogy az emberek mivel töltik a vasárnapjukat.

Az SZDSZ ügyvivője szerint tömeges elbocsátások várhatók. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének felmérései szerint viszont ma Magyarországon a kereskedelemben 20-25 százalékkal dolgoznak többet az alkalmazottak hetente, mint azt a Munka Törvénykönyve lehetővé tenné. A boltok vasárnapi nyitva tartásának - az európai gyakorlathoz hasonló - korlátozása így valójában nem járna elbocsátásokkal - zárul a KDNP közleménye.

Az SZDSZ nem támogat egyetlen olyan javaslatot sem, amely növeli munkanélküliséget, csökkenti a gazdaság versenyképességét, és hatalmi szóval akarja megmondani embereknek, hogyan osszák be a saját idejüket - fogalmazott Gusztos Péter SZDSZ-es országgyűlési képviselő kedden a KDNP szabad vasárnapról szóló kampányával kapcsolatban.

A szabad vasárnap bevezetése kapcsán a KDNP módosítaná a Munka Törvénykönyvét és a kereskedelmi törvényt. A 2005-ös kereskedelmi törvényt a kereszténydemokraták elképzelése szerint kiegészítenék azzal, hogy a kereskedők kötelesek lennének munkaszüneti napokon, vasárnap és december 24-én, 14 órától üzleteiket zárva tartani, de ettől eltérhetnének évente legfeljebb 12 vasárnapon. Kinyithatnának vasárnap akkor is, ha ehhez nincs szükség alkalmazottra. Nem kellene bezárni vasárnap a kisebb virág- és édességüzleteket, benzinkutakat sem. Húsvétkor és pünkösd vasárnap azonban ezek az engedmények nem lennének érvényesek, akkor minden zárva lenne - derül ki a tervezetből.

Olvasóink írták

 • 11. Jégcsapretek 2008. június 18. 14:55
  „Kedves Miracle,
  Hétköznap az óvodákat kellene tovább nyitvatartani...
  egynek azonban nagyon örülök, annak , hogy nem a te gyermeked vagyok. Megtanítottak tisztelni mások véleményét, de sajnos a te reakciód olyan indulatokat vált ki bennem ami nem tűrne nyomdafesétket...sajnálom, ha ezt tényleg komolyan gondolod...”
 • 10. miracle 2008. június 18. 14:38
  „Már megint egy párt akarja eldönteni, hogy NEKEM mi a jó. Mint a cuclizmusban.
  Miért nem kell hétköznap is 3-kor, 4-kor mindent bezárni, hiszen óvodás, iskolás gyerek már otthon, szívem megszakad, anyuka pénztárgép mögött?
  A KDNP meg jobb lesz ha nem törpepártozza le az SZDSZ-t, legalább is addig, amíg őket meg nagyítóval kell keresni.”
 • 9. BTK 2008. június 18. 12:57
  „Jégcsapretek!
  Osztom a véleményed! Csak meg kell nézni egy pirosnapos ünnep elötti napot, hogy mi megy a tesco,cora-ba. A parkolók úgy tele vannak,mintha világháború törne ki másnap,és mindent meg kell venni!! Ész nélkül vásárolnak sokan, értelmetlen dolgokat,és ezt csak azért,mert 1 napra bezár minden!............tisztelet a kivételnek!
  Ha külföldön vagy,pl: spanyol,görög, vagy francia ország és a tengerperton nyaralsz,ahol iszonyú mennyiségű turista van,és csak azért, hogy a pénzüket költsék,még ők is tisztában vannak azzal, hogy a délutáni szieszta ezekben az országokban szent, mikor az üzletek,bankok 13-17 óráig bezárnak, és nem csak vasárnap, hanem minden nap.”
 • 8. Jégcsapretek 2008. június 18. 12:01
  „Kedves pan.cser!
  Ez nem is fórum már, hanem a mi párbeszédünk...A te élettapasztalataid szerint te is biztosan jót akarsz, én viszont másképp látom ezt a helyzetet, de ez nem baj, hisz úgy sem mi döntünk. Elfogadom, hogy te így gondolod, de én azért szorítok a vasárnapi pihenőnapnak...melleseleg ebbe eddig egy ország sem halt bele, s hidd el sokan úgy pánikba esnének a notorius vásárlók közül,hogy még többet vásárolnának szombatig, merthogy vasárnap már nem tudnának sehova futni...Szép napot kívánok neked.”
 • 7. pan.cser 2008. június 18. 11:34
  „Kedves "Jégcsapretek"! Pihenjenek akkor, mikor megkapják a szabadnapot, úgy mint több százezeren ebben az országban. Senki nem kényszeríti őket a pénztárgép mellé. Miért akarnak kivételek lenni? Akkor kell eladni amikor van vevő, ezt már Kohn bácsi is tudta! A vevő igénye a legfontosabb, ha nem veszik tudomásul ebbe tönkre is lehet menni, akkor meg majd azért óbégatnak mert a csökkenő forgalom miatt elbocsátják őket.”
 • 6. Jégcsaperet 2008. június 18. 10:44
  „Kedves Pancser,
  Azt gondolom, hogy ha valaki beteg azért nem áll sorban a boltban és nem is tehet róla...De vannak dolgok amiket nem ünnep és vasárnap kell elintézni...egyáltalán nem értek veled egyet, hiszen nem azt mondtam, hogy mossanak körben koszos ronggyal, nem a színvonal csökkenését támogatom, hanem a vasárnapi pihenőnapot. Nyilván vannak olyan helyek ahol ezt lehetetlenség megoldani, de ahol lehet ott igenis meg kell...vagy dögöljön meg a szomszéd lova is?”
 • 5. pan.cser 2008. június 18. 09:16
  „Képzeld "Jégcsapretek" az én rokonom kettő gyerek édesanyja karácsony este egy idegen nénit tett tisztába a kórházban és egyikünknek sem szakadt meg a szíve. Azért nem mert nővér akart lenni az és ebbe beletartozik a hét vége és az ünnep is. Megoldottuák a gyertyagyújtást és megoldják a többi ünnepet is. akinek nem tetszik a munkarend elmegy máshova dolgozni. Én remélem, hogy sok millió társamon nem lesz urrá a cucu-ból itt maradt szemléletű Szakszervezet. Bár már az eladók a tulajdonosokkal szemben, már az vevőket kezdik hibáztatni, nevelni. NEM ÉS NEM. Itt többet nem lesz "cuculista" bolt ahol az ötkor záró cipőboltban körbemosták koszos ronggyal a cipőt próbáló vevőt, az egyébként lusta, slampos eladók, ahol a légypiszkos ablaküveget sem mosták le soha, mert nem tartozott a munkakörükbe! Az SZDSZ csak a közóhajt akarja meglovagolni! A KDNP meg örüljön, hogy létezik, de ha így folytatja még így sem lesz. Nem olyan hülye a FIDESZ sem, hogy ennek az ökörségnek mellé álljon!”
 • 4. Jégcsapretek 2008. június 18. 07:25
  „Üdv mindenkinek!
  Végre egy ember aki valami jót is akar....Régen az átkosban nem volt december 24-én és vasárnap nyitva semmi, sőt szombat délben bezártak a boltok és volt étel az asztalon és volt mit hordanunk. De voltak ép családaink, nem az utcán kallódó gyerekeink, s nem volt ennyi alkoholista és stresszes ember...aki vásárolni akar, az tud akkor is, ha nincs nyitva vasárnap semmi...Én maximálisan támogatom az ötletet...( csak mellékesen jegyzem meg, hogy nem a magam érdekeit képviselem, én személy szerint hétvégén nem dolgozom )...A szívem szakadt meg mikor mesélték, hogy dec 24-én 2 órakor a 3 gyerekes családanya még a pénztárgépet ütötte...és este legyen süti, karácsonyfa és persze karácsonyi hangulat...ez a nyitvatartás elveszi az emberek lételemét: a családot...arról nem is beszélve, hogy kevesebb lenne a fiatalkorú bűnözés, a drogozás...bőven megtérülne az esetleges pénzkiesés...Ja és senki ne mondja, hogy több műszakban dolgozik, mert van olyan bolt ami éjfélig is nyitva van...szerintem meg lehet oldani...az a baj, hogy már nem azért vásárolnak az emberek, mert szükségük van valamire, hanem unalomból, családi program gyanánt!!
  Én szorítok és hajrá´´”
 • 3. Eva- 2008. június 18. 06:20
  „Szerintem ez a kérdés tipikusan a kereslet /kínálat alapján is eldönthető.
  A vásárlási szokásokat lehet drasztikusan alakítani--vasárnap nincs lehetőség erre, de azzal számolni kell akkor, hogy munkahelyek szünnek meg , bárhogy is gondoljuk, hogy nem.”
 • 2. patron 2008. június 17. 22:24
  „Pontosan így van.

  Én megtenném még azt a kiegészítést, hogy a cukrászdák és éttermek az ünnep másnapján ne lehessenek nyitva vagy két napig...”
 • 1. FF 2008. június 17. 22:17
  „"A kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének felmérései szerint
  ma Magyarországona kereskedelemben 20-25 százalékkal dolgoznak tőbbet az alkalmazottak hetente,mint azt a Munka Törvénykönyve lehetővé tenné."Még tudnak is róla ,még sem tesznek semmit ,meg az ,hogy a dupla bér járna vasárnap az alkalmazotnak,még sem fízetik ki sehol.Nem járok templomba ,nem szeretem a KDMP-t ,de egyetértek velűk.X boltban alig van forgalom ,csak azért van nyítva mondja a fönök ,mert a multik nyítva vannak.Az alkalmazot meg távol a családjától Pl.,és kisincs fízzetve rendesen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliárd forintot csalt el egy budapesti cég

Kétmilliárd forintos csaláson kaptak egy autókereskedéssel foglalkozó fővárosi kft-t. A… Tovább olvasom