Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

KDNP: a társadalom egésze nyertese a köznevelési törvénynek

A köznevelési törvény rendet teremt az iskolák életében, és a változások nyertesei a gyermekek.
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a gyermekek, a pedagógusok, a családok és a társadalom egésze nyertesei a köznevelési törvénynek. Ezt Harrach Péter frakcióvezető mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus rámutatott: a köznevelési törvény rendet teremt az iskolák életében, és a változások nyertesei a gyermekek. Kifejtette: nőtt az esélyegyenlőség, az állami fenntartásba vétellel az elmaradott térségben lévő iskolák is lehetőséget kapnak a színvonal emelésére.

A Nemzeti alaptantervnek (nat) köszönhetően a gyermekek tudása egységes, átfogó és korszerű lesz - mondta, majd kiemelte az erkölcstan- és hittanoktatás bevezetését, nevelésre gyakorolt hatását.

Harrach Péter a nyerteseket sorolva szólt még arról is, hogy sok családnak jelentenek segítséget a délutáni foglalkozások, míg a pedagógusoknak a törvény kiszámítható életpályát és szakmai támogatást jelent a pedagógiai szabadság megőrzése mellett.

Összességében a társadalom egésze nyertese a törvénynek, hiszen tagjai egészségesebbek lesznek, és visszaszoríthatóvá válnak a deviáns jelenségek.

Kitért továbbá arra, hogy nem történt tömeges pedagógus-elbocsátás, amivel sokan riogattak, és nem zártak be egyetlen iskolát sem, megvan ugyanakkor a lehetősége annak, hogy az előző kormány alatt bezárt intézmények újrainduljanak.

Harrach Péter arról is beszélt, hogy a tanévkezdés jó hangulatát "többszólamú kórus" próbálja elrontani. Ennek egyik szólamát az örök pesszimisták szólaltatják meg, míg a másikat az ellenérdekeltek, akik között ott lehetnek a megszüntetett "tankönyvbiznisz" képviselői, a harmadik szólam képviselői pedig az ideológusok, "akiknek feláll a hátán a szőr, ha rendezett világgal találkoznak."

Michl József országgyűlési képviselő kiemelte: újra megerősítették, hogy mi az a minimális tudásszint, amit minden iskolába járó gyermeknek el kell érnie.

A pedagógus-életpályával összefüggésben arról szólt, hogy az idei tanévtől indul a pedagógusok minősítési rendszere is, amelynek során a bértáblán felsőbb fokozatba léphetnek. Az első szakasz 2018-ban zárul, azok, akik most a Pedagógus 1 fokozatba kerültek eddig biztosíthatják továbblépésüket.

Hozzátette: az új munkarendnek köszönhetően az eddigi 28 órához képest 22-26 óra között lehet az az óraszám, amit az iskolában töltenek a pedagógusok a gyerekekkel, ez pedig azt jelenti, hogy további pedagógusokra is szükség lehet az intézményekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emelt az ügyészség a Corvinus nyelvvizsgaügyében

Vizsgázóként 300 ezer forinttért a tanárok elintézték, hogy olyanok is kapjanak… Tovább olvasom