Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

KDNP: Bajnai Gordon ismertesse, hogyan akarja csökkenteni a minimálbérrel összefüggő bérminimumokat

A KDNP arra szólítja fel Bajnai Gordont, hogy vonja vissza a minimálbér csökkentésére tett javaslatát - mondta szombati, budapesti sajtótájékoztatóján Pálffy István.
A kereszténydemokraták frakciószóvivője egyúttal felszólította a Haza és Haladás Egyesület vezetőjét, ismertesse arra vonatkozó javaslatát, hogyan akarja csökkenteni a minimálbérrel összefüggő egyéb béreket.

A KDNP szerint "felháborító és minősíthetetlen" a minimálbér csökkentésére vonatkozó javaslat, ráadásul az több kérdést is felvet - mondta, hozzátéve: ezzel "kibújt a szög a zsákból, mégpedig olyan formában, hogy egy logikai rendbe illeszthetően látható, hogy Bajnai Gordon folyton változtatja a színét, mintegy kaméleon módjára".

A politikus kiemelte, hogy a minimálbér összefüggő rendszert alkot a garantált bérminimummal, a közmunka bérével, valamint a pályakezdők és a diplomások minimálbérével. Ehhez a rendszerhez viszont nem lehet csak a minimálbért megváltoztatásával hozzányúlni - jelentette ki.

A KDNP nevében ezért arra szólította fel a Haza és Haladás Egyesület vezetőjét: vonja vissza a minimálbér csökkentésére tett javaslatát. Egyúttal azt is követelte, hogy Bajnai Gordon ismertesse, hogyan kívánja csökkenteni a garantált bérminimumot, a pályakezdők és a diplomások bérminimumát, és mik a tervei a közmunkabérek csökkentésével.

Pálffy István úgy fogalmazott: Bajnai Gordon "egy nagyon homályos elképzelést" ismertetett, amelynek során azt mondta, olyan rendszerben gondolkodnak, ahol a vállalkozók terhei nem súlyosbodnak, a munkahelyek nem kerülnek veszélybe és a munkavállalók jobban járnak. De "ilyen rendszer nincs" - tette hozzá.

Mint mondta, a kormány olyan rendszert működtet, amelyben biztosítani kívánja, hogy a munkaadók terhei ne növekedjenek elviselhetetlen mértékben. Eközben a vállalkozók terhei nem emelkednek drasztikusan, a munkavállalók minimális bére pedig olyan mértékben nő, hogy azzal javuljon a vásárlőerő-paritás.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács elfogadta, hogy 2013-ban a várható inflációt meghaladó mértékben, 5,4 százalékkal emelkedjen a minimálbér, ezzel 2007 óta először nőhet a minimálbér és a bérminimum reálértéke - emelte ki a politikus.

Kitért arra is, hogy a minimális bérek értékét jellemző úgynevezett vásárlóerő-paritás az első Orbán-kormány alatt 29-ről 41-re nőtt, 2004-2010 között viszont 35-re csökkent. A mutató 2010 óta újra emelkedett, most 37-nél tart - közölte végül.

Pénteken Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte Bajnai Gordon, vonja vissza a minimálbér csökkentésére vonatkozó javaslatát, mert az a legalacsonyabb jövedelmű emberek életszínvonalát csökkentené. Rogán Antal felháborító és értelmetlen elképzelésnek nevezte a Haza és Haladás azon programpontját, amellyel az átlagbér 30 százalékára, jelen esetben 98 ezer forintról 66 ezer forintra csökkentenék a mindenkori minimálbért.

A Haza és Haladás Egyesület olyan minimálbérrendszert javasol, amelyben a vállalkozások terhei nem súlyosbodnak, a munkahelyek nem kerülnek veszélybe, a munkavállalók viszont jobban járnak - közölte Bajnai Gordon pénteken az MTI-vel. Hozzátette: a Fidesz úgy emelte meg a minimálbért, hogy abból reálértéken kevesebb jut a munkavállalóknak, mint a Bajnai-kormány idején, a vállalkozók terhei viszont radikálisan emelkedtek.

A volt kormányfő szerint a Fidesz úgy adott, hogy valójában elvett: munkahelyek szűntek meg vagy kerültek veszélybe, a fizetési boríték pedig vékonyodott, az idén egy minimálbért kereső dolgozó 98 ezer forintból 64 ezret kap kézhez, míg a Bajnai-kormány idején ugyanekkora fizetésből 75 ezer forintot lehetett kézhez venni.

Olvasóink írták

 • 10. spiler 2013. január 13. 14:14
  „érdekes amikor a FIDESZ MELLÉ ÁLLT AKKOR NEM KÉRT GAZDASÁGI PROGRAMOT A VÁLASZTÁS ELEJÉN ,,,,,,IGAZ MOST SEM EZ AZ ELSŐ......akkor minek is kellen most választ adni a kérdésre
  föleg nem egy alkoholista túlfizetett PISTKE teszi fel ezt a kérdést

  NA AKKOR HOL IS AZ ERKÖLCS”
 • 9. DMagóg 2013. január 13. 13:00
  „Kaméleon Delírium Néppárt Pityuka (KDNP) sokat segítettél! Bajnainak!”
 • 8. igazságkereső 2013. január 13. 11:22
  „#2. studyfy 2013.01.12. 17:48 Írásodból kiderül, hogy nem értetted meg írásomat. Nem elég olvasni tudni, a tartalmat is tudni kell értelmezni! No comment!”
 • 7. Emberségetavilágnak 2013. január 13. 08:19
  „Ez az egész ügy megint csak azt bizonyítja, hogy legjobb megélhetési forrás az üres pofázás. Böfög valaki valamit, a kutyát nem érdekli a személy, pláne, amit mond, erre jön egy másik hivatásos és verve a dobot kiharsogja, hogy az a másik mit mondott.
  És az össznemzeti ringben tolja a polgár a másik pofájába a horgokat, miközben ő is kapja mindenhonnan.
  Ezek meg ott fönt csak nézik, reped-e már a máj, a lép, a száj, mert az győz, akinek a katonája állva marad. Még ha csak egy is. Még ha csak féllábú is.
  Kannibál lakomán sorvad a nemzet népe, vagyona.
  Ehhez asszisztáltok egymásra acsarogva, kard ki kard, gyűlölködve, vérért kiáltva, mert csak annak lehet igaza, aki nagyobbat köp a másikra.
  Hit nélkül. Elvek nélkül.
  Csak tükörbe kellene nézni és meglátni a szemellenzőt, de akkor szembe kellene nézni azzal, hogy szemléletet kellene váltani.
  Összefogás nélkül széthull a nemzet, de mit számít, addig, amíg akad, akár egy is, akire lehet mutogatni.
  A másokra zsigerből okádó önjelölt próféták a nemzet igazi marionett pojácái, többen vannak, mint a politikusok, így többet is ártanak.”
 • 6. tzs_szeged 2013. január 12. 19:23
  „"A KDNP arra szólítja fel Bajnai Gordont, hogy vonja vissza a minimálbér csökkentésére tett javaslatát - mondta szombati, budapesti sajtótájékoztatóján Pálffy István."

  Ez ennyire hülye?
  Mi az, hogy vonja vissza?
  Nem vette észre, hogy több, mint 2,5 éve ők vannak kormányon?
  Bajnai meg még csak nem is képviselő.”
 • 5. lukrecia 2013. január 12. 18:49
  „"Bajnai Gordon egy teljesen hiteltelenné vált ember és épeszű választó nem kívánhatja az Ő visszatérését! Az elvtársak Bajnaiban látják már csak a messiást , a többi közszereplőjük lejáratódott. :)) Igaz a legutóbbi választáson éppen ezt a Bajnait verte meg a Fidesz több mint 2/3-al. Na miért is, mert annyira jó volt akkoriban.???
  Persze a sok szelektív gyenge emlékezetű, már felejt, hiszen nekik 3 év ami eltelt azóta totális Flesh-Floe elfelejtettek mindent. Most az ingadozókat is megpróbálják meggyőzni.
  Az ingadozókért megy a harc , mert a mély meggyőződésűeket nem képesek megváltoztatni .”
 • 4. klj-54 2013. január 12. 18:19
  „Mi is az a KDNP?
  Önállóan a parlamentbe csak mint látogató mehetne be!
  Bajnai szájába miért akarnak ökörségeket beleadni?
  A szokásos fideszes karatkergyilkosság?
  Ellene meg lehet próbálkozni mert az alkoholbeteg Pálfi már leírta magát, a többi bejutott meg a futottak még kategóriát sem üti meg.”
 • 3. deszkás 2013. január 12. 18:13
  „Mit parancsolgat ez a törpepárt?”
 • 2. studyfy 2013. január 12. 17:48
  „igazságkereső, ez a Te véleményed, de Te ne határozd meg, hogy más mit akar. A Fidesz ne az ellenzékkel törődjön, van neki elég gondja, csinált magának. Különben is választáskor a jelenlegi kormányzat semmit sem árult el programjáról, titkolódzott, hogy ne lehessen bírálni. Gyurcsányék csúnyán elúsztatták az országot, a Fidesz nem kevésbé. Hátha összejön a következő választáskor valamivel szerencsésebb éra. Veled szemben én az országnak drukkolok, nem egy párt győzelmét kívánom minden áron.”
 • 1. igazságkereső 2013. január 12. 17:31
  „Bajnai Gordon ne ismertessen semmit, mert az az ideiglenes egykori kormányfő, aki kijelentette, hogy nem értettünk hozzá, ne formáljon jogot arra, hogy továbbra is hülyének nézze a magyar többségi társadalmat! Bajnai Gordon egy teljesen hiteltelenné vált ember és épeszű választó nem kívánhatja az Ő visszatérését!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: pótolja a kormány az ELTE gyakorlóiskolájához szükséges pénzt!

Az Orbán-kormány csökkentette a felsőoktatási intézmények állami támogatását, és ez hat a… Tovább olvasom