Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

KDNP: nem a taxisok megadóztatása a cél, hanem a gazdaság kifehérítése

A javaslat nem érinti az eddigi gyakorlatot azon taxisok számára, akik a magánhasználatot és a taxizási célú használatot tételes kimutatás alapján különítik el.
Nem a taxisok "megadóztatására" vagy ellehetetlenítésére irányul, hanem a gazdaság kifehérítését szolgálja az a módosító indítvány, amelyet négy KNDP-s képviselő nyújtott be az adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz - áll a kisebbik kormánypárt MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

A KDNP hangsúlyozza: a javaslat nem érinti az eddigi gyakorlatot azon taxisok számára, akik a magánhasználatot és a taxizási célú használatot tételes kimutatás alapján különítik el, ők ugyanis az igazolt vállalkozási célból igénybe vett szolgáltatások áfáját továbbra is teljes mértékben levonhatják a felszámított adóból.

A javaslat a 80 százalékos visszaigénylés lehetőségét biztosítja azon taxisok részére, akik ezt a nyilvántartást nem vezetik. A taxisok tehát választhatnak, hogy vállalják-e a tételes kimutatás vezetését vagy sem - fejti ki a kormánypárt, hangsúlyozva: a javaslat a két adminisztrációs rendszer következményeként előálló adózási különbséget kívánja kiegyenlíteni.

Az Aradszky András, Latorcai János, Seszták Oszkár és Seszták Miklós által múlt héten benyújtott módosító indítvány indoklása szerint a javaslat célja, hogy a taxiszolgáltatást nyújtó vállalkozások a lehető legnagyobb mértékben bekerüljenek az áfa-körbe, ugyanis ezen vállalkozások jelentős része a mai napig alanyi adómentességet választ, így az általuk nyújtott szolgáltatások áfája nem jelenik meg költségvetési bevételként, de az általuk igénybe vett szolgáltatások, termékértékesítések sem jelennek meg az áfa-bevallásukban.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. november 06. 12:34
    „Van még olyan akit nem lop meg ez a kormány?
    Még a csótány adó és a patkány adó kellene!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy ellenzéki javaslatot támogatott a NAV-törvény módosításához a költségvetési bizottság

A pénzügyőrök átvezénylése kapcsán felmerült költségek megtérítésére tett módosító indítványt Harangozó Tamás és Józsa István MSZP-s képviselő. Tovább olvasom