Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Kedden ismertetik a 2012-es költségvetést

Jövő kedden hallgatja meg a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója Orbán Viktor miniszterelnököt és Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a jövő évi költségvetés tervezetéről.
Ezt Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője közölte pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, ahol elmondta: a frakcióülésen a kormányfő és a tárcavezető bemutatja majd a büdzsé tervezetét, és "érdemben fognak nyilatkozni" a részletekről. Előzetes egyeztetések a képviselőcsoport és a kabinet között nem történtek - tette hozzá, megjegyezve, hogy "elvi kérdésekben" tud állást foglalni, így például abban, hogy nem lesz többkulcsos adórendszer.

Azzal kapcsolatban, hogy - mint az a Heti Válaszban megjelent - Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, volt pénzügyminiszter elképzelhetőnek tartja az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kivezetését, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: megvárná, mi lesz az előterjesztés. Lázár János arról is beszámolt, hétfőn ülést tart a Fidesz elnöksége azzal összefüggésben, hogy "elvileg" a jövő héten az illetékes parlamenti bizottság elé terjesztik a frakciók a választójogi elképzeléseiket.

Olvasóink írták

 • 8. studyfy 2011. szeptember 26. 12:35
  „strangerrr, hogy teljesebb legyen a kép: "Augusztusban ismét 20 ezer milliárd forint fölé emelkedett a központi költségvetés adósságállománya, mely így már magasabb, mint tavaly év végén."(mfor.hu)”
 • 7. papsajt 2011. szeptember 24. 14:24
  „strangerrr :"Éppen most készülnek seggbe rúgni ötezer közszolgát"
  Ezt évente eljátsszák :)
  kb.120000 van most is mint 10 éve, folyamatosan.”
 • 6. strangerrr 2011. szeptember 24. 09:13
  „A 27 százalékra emelendő általános forgalmi adóval kormányunk világrekordot állít fel. Ugyan valóban létezik ennél magasabb kulcs a világon, de az adókivetés eltérő módja miatt az átlag áfa sehol sem lesz olyan magas, mint nálunk. Ráadásul ezzel az emeléssel az EU irányelveit is semmibe vesszük, de ez már aztán igazán semmiség. A lényeg, hogy a szegényebb rétegek megsegítése érdekében az alapvető élelmiszerek adóját csökkenteni fogják - valaki kiszámolta, hogy így nyer-e egyáltalán a költségvetés?

  Egymillió munkahely? Baromság. Éppen most készülnek seggbe rúgni ötezer közszolgát...

  Devizahitelek kedvezményes árfolyamon történő előtörlesztése? Szemfényvesztés. Ez csak annak a szűk rétegnek kedvez, akik hirtelen le tudnak akasztani pár milliócskát...

  Egészségügy átalakítása? Ha pénzed van, megúszod...

  Nyugdíjrendszer racionalizálása? Ne tessék röhögtetni...

  Közoktatás? Pokorni vagy Hoffmann Rózsa? Most éppen nehéz kitalálni, ki irányítja a hazai oktatáspolitikát...

  Talán itt az ideje végre eldönteni, hogy mit akar a Fidesz-KDNP-kormány. Illetve pontosabb, ha azt kérdezzük: Mit akar Orbán Viktor? Mert az immár folyamatossá vált bénázások, csiki-csukik, riszálások egyre inkább azt az elméletet valószínűsítik, amely szerint Orbán nem a kormányzati sikereivel, hanem a jogrend átalakításával igyekszik megszilárdítani a hatalmát. Habár, ha a napokban elkezdett trend folytatódik, akkor inkább az az összeesküvés-elmélet tűnik igaznak, amely szerint Orbán nagyon gyorsan meg akar bukni, nehogy az ellenzék rendezni tudja a sorait egy előrehozott választásig...”
 • 5. strangerrr 2011. szeptember 24. 09:08
  „Az elmúlt néhány nap történéseinek és kormányzati bejelentéseinek ismeretében az ember eltöpreng azon, hogy vajon pártunk és kormányunk, s élén Szeretett Vezetőnk vajon összevissza beszél ökörségeket, kékeslila fogalma sincs arról, hogy mit is kellene csinálni valójában, vagy simán hazudik.

  Nézzük csak.

  Orbán szűk másfél évvel ezelőtt egyértelművé tette, hogy a Fidesz gazdaságpolitikájának alappillére az egykulcsos adórendszer. Nemrégiben ezt megerősítette, amikor kijelentette, hogy a 2012-es költségvetés az egykulcsos adóra épül, és azt kell elérni, hogy azt a nyavalyás 16 százalékot mindenki fizesse be. Mármost, amikor kedden Orbán Demjánnal és néhány szakszervezeti funkcival ,,tárgyalt", már bizonyosság volt a Nemzetgazdasági Minisztérium által kreált ,,átmeneti hozzájárulás" bevezetése. Ez az új adónem a bruttó átlagkereset fölötti jövedelmeket plusz elvonással terheli. Ez, kérem szépen, egy második adókulcs, akárhogy is nézzük.

  A kormány ezzel egy időben bejelentette, hogy a minimálbért 78 ezerről 92 ezerre emeli. E lépéssel egy csapásra több százezer haragost szerzett magának: a kis- és középvállalkozói szférát, amely nyakába így nem jelentéktelen terhet rak, a többi tetejére, ugyebár. Nyilván érzik, hogy ez így nem megy, ezért rögvest azt is bejelentették, hogy ezt majd kompenzálni fogják, nehogy belerokkanjon a kkv-szektor. Miből, könyörgöm? Miből? Vagy megint adtak a fekáliának egy méretes pofont...?

  Nincs még vége.”
 • 4. Larsson 2011. szeptember 24. 09:06
  „1.

  Pont ezt akartam írni, hogy dec 31-ig még lesz másik tíz verzió! :D”
 • 3. Vörcsi 2011. szeptember 23. 22:03
  „1, 2, Egyetértek.”
 • 2. X_Y 2011. szeptember 23. 21:20
  „Elsőre úgy olvastam, kedden temetik a 2012-es költségvetést :)

  N.P.: azért lehet hogy 2012 októberére már előáll a végleges verzió. Aztán novembertől már el is kezdhetik kitalálni a 2013-ast :)”
 • 1. N.P. 2011. szeptember 23. 20:14
  „"Kedden ismertetik a 2012-es költségvetést" - szerdán pedig annak 2.0-ás változatát, amit a végszavazás előtt 10 perccel benyújtott önálló képviselői indítványig még 56 követ...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: bruttó 750 ezer forint lenne a képviselők illetménye

Változtatna az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén a Fidesz frakcióvezetője, a… Tovább olvasom