Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Keddtől megbénulhat Ferihegy

Keddtől általános sztrájkot hirdet a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ), amennyiben a hétfőre meghirdetett tárgyaláson nem jutnak dűlőre a Budapest Airport Zrt-vel.
Kovács Zoltán, az érdekképviselet általános alelnöke elmondta: a kollektív szerződés felmondása, a tervezett létszámleépítések és bizonyos üzletágak kiszervezése ellen tiltakoznak. Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője azt mondta az FH-nak, hogy a kérések egy része törvénybe ütközik. De bízik a megállapodásban - tette hozzá.A szakszervezet alelnöke szerint teljesen leállhat az üzemeltetés a Ferihegyi Repülőtéren keddtől. Szakszervezetüknek, a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezetének ugyanis több mint 600 tagja van.

Így a Budapest Airport alkalmazottjainak egyharmadát tömörítik. Tagjaik az üzemeltetési és a biztonsági területen dolgoznak - mondta Kovács Zoltán. Mint mondta, akkor hirdetnek általános sztrájkot, ha hétfőn nem tudnak megegyezni a Budapest Airport Zrt-vel. A tárgyalás célja, hogy újra megkössék a kollektív szerződést, a jelenlegi ugyanis január 10-én lejár - közölte az érdekképviselet általános alelnöke. Ezen felül az RDSZSZ azt akarja, hogy ne szervezzenek ki bizonyos üzletágakat valamint, hogy elbocsátásokra se kerüljön sor. Kovács Zoltán a Független Hírügynökségnek (FH) elmondta: most hétfőn átadták a BA-nak sztrájkköveteléseiket és a törvény szerint ha hét napon belül nem sikerül megegyezni, általános sztrájkot hirdethetnek, ami azt jelenti, hogy a teljes üzemeltetés leállhat. Az alelnök mindenesetre bízik abban, hogy eredményes lesz a hétfői tárgyalás, és nem lesz sztrájk. De - mint fogalmazott - ez a BA felelőssége. Kovács Zoltán hangsúlyozta: több szakszervezet is támogatja őket, de hogy melyek azok pontosan, azt nem kívánta elárulni. Az alelnök szerint azonban egy esetleges munkabeszüntetés esetén szinte az összes dolgozó felsorakozik mögéjük.

Szollár Domokos a Budapest Airport szóvivője minderre így reagált az FH-nak: a társaság szomorúsággal, megdöbbenéssel és csalódottsággal fogadta az érdekképviselet sztrájkköveteléseit. Szerintük ugyanis a kérések egy része törvénybe ütközik. A szóvivő példaként említette a kollektív szerződés kérdését. Mint mondta, már júniusban elkezdődtek a tárgyalások a megállapodás módosításáról, így ebben a témában nem lehetne sztrájkot hirdetni. Szollár Domokos azt is elmondta, hogy irracionálisnak tartják az olyan követeléseket, mint például azt, hogy ne alakítsanak át bizonyos üzletágakat, ez ugyanis a menedzsment hatásköre. A szóvivő felelőtlen követelekésekről is beszélt. Szollár Domokos szerint a jelenlegi helyzetben, amikor mindenhonnan elbocsátásokról hallani, felelőtlenség és irreális három évre visszamenőleg 120 százalékos béremelért kérni. Szollár Domokos kifejtette: szerintük közösen kell megoldást találni a problémákra. Mint hangsúlyozta: tárgyalni kell és nem fenyegetni. Emellett kiemelte, hogy remélik sikeres lesz a hétfői tárgyalás, és nem tartanak sztrájkot a dolgozók. Arra azonban, hogy mi lesz ha mégis sor kerül a munkabeszüntetésre, nem kívánt reagálni a szóvivő. Mint mondta nem akar ennyire előreszaladni az időben.

Olvasóink írták

 • 4. KolompárRómeó 2008. december 07. 17:14
  „Szexuálják előbélbe a nőnemű szülőjüket.”
 • 3. klj_54 2008. december 06. 22:06
  „Mi lenne ha mi is sztrájkolnánk?
  Ha nem lenne siralmas, akkor azt írnám, hogy röhelyes!
  Pár, magát a többi fölé rendelő egyed, képes egy országot megbénítani, ez pedig nem más mint a joggal való visszaélés!”
 • 2. eLeM 2008. december 06. 21:58
  „Éljen az "utasbarát" MÁV és Budapest Airport érdekképviselete!
  Azt hiszem, az utasok elég rendesen megfizetik a szolgáltatásaikat, nincs jogukban őket büntetni a munkabeszüntetésükkel!
  Nem is aprózzák holmi demonstrációval, az nem fáj annyira az UTAZÓKNAK...
  Vitás ügyeiket intézzék jogi úton, vagy keressenek más munkát, adva át munkahelyüket olyan embereknek, akik teszik a dolgukat.
  Karácsony előtt akarják megbénítani a közlekedést ?! Szégyelljék magukat!”
 • 1. kutyuka 2008. december 06. 20:41
  „De jooooooooo!Jobbkor nem is tudtak volna idoziteni...Az ev legforgalmasabb idoszaka es a csaladok is ilyenkor tudnak legalabb talalkozni.
  Koszonom!!!!Nem eleg,hogy av asutasok is sztrajkolnak,mar csak ez hianyzott!
  Kivanok nekik is kellemes karacsonyt,ha elszurodik az en csaladome az o sztrajkuk miatt :S”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zalai autós tragédia: 170-el csapódtak a fának

Hárman haltak meg, amikor egy autó átszakította a szalagkorlátot, majd fának csapódott.A kocsiban… Tovább olvasom