Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kedves sógoroknak nevezték az osztrákok a magyar kollégákat

Csaknem kilencven év után ismét együttes ülést tartott Bécsben az osztrák és a magyar kormány. A két küldöttség hat kétoldalú dokumentumot írt alá, a konzuli együttműködés erősítéséről, a határmenti térségek fejlesztéséről, az ingázók számának növeléséről és informatikai együttműködésről.
Csaknem kilencven év után ismét együttes ülést tartott Bécsben az osztrák és a magyar kormány. A két küldöttség hat kétoldalú dokumentumot írt alá, a konzuli együttműködés erősítéséről, a határmenti térségek fejlesztéséről, az ingázók számának növeléséről és informatikai együttműködésről. A magyar miniszterelnök megköszönte az osztrákoknak, hogy 1956-ban több mint 200 ezer magyar menekülőnek nyújtottak segítséget.

Wolfgang Schüssel és Gyurcsány Ferenc mellett, 16 magyar és 9 osztrák miniszter, plusz a népes kíséret - a közös kormányülés résztvevői. A két ország jó kapcsolatát mutatja, hogy a tárgyaláson nem voltak vitás kérdések.

A két ország együttműködése nem arról szól, hogy egymás ellen vetélkednénk. Ellenkezőleg, igyekszünk mindenben segíteni egymást, olyannyira, hogy az unióban nagyon sok ügyben közösen lépünk fel - ismerte el Wolfgang Schüssel.

A két küldöttség hat kétoldalú dokumentumot írt alá. Például arról, hogy ezentúl 150-el több, azaz összesen 2 ezer 200 magyar munkavállaló ingázhat hivatalosan a határ mentén. Megállapodtak abban is, hogy a középfokú szakképesítések nagy részét kölcsönösen elismerik.

Sok tekintetben példa nélküli az, hogy megállapodtunk, hogy közös konzuli szolgálatot fogunk ellátni, ahol csak az egyik ország konzuli szolgálata van jelen - mondta Gyurcsány Ferenc a közös kormányülés után.

Az osztrák munkaerőpiac megnyitásának ügye nem volt napirenden. Gyurcsány Ferenc erről csak annyit mondott: ő a követelőzés Európája helyett a megállapodás Európáját támogatja, vagyis ezen a területen is keresni kell a kompromisszumot. A magyar küldöttség végül látogatást tett Heinz Fischer osztrák államfőnél is.

Az utolsó közös osztrák-magyar kormányülés majdnem 90 évvel ezelőtt, 1918 októberében volt, egy széteső monarchiában. A mai ülésen pedig odáig jutottak az osztrák és magyar politikusok, hogy az osztrák alkancellár egyenesen kedves sógoroknak nevezte a magyar vendégeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Móricz István

A nagy hagyományokkal rendelkező teremlabdarúgó-torna, a Kék Mókus-kupa döntőjét december 29-én az… Tovább olvasom