Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Kedvezményes földvásár

A várhatóan e hónap végén induló árveréses földértékesítés lehetőségeit Gráf József agrárminiszter szerint csak a gazdák anyagi lehetőségei határolhatják be, elsősorban az a 18 milliárd forintos hitelkeret, amely e célra rendelkezésre áll.
A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a földszerzés új lehetőségével kapcsolatban elmondta: annak célja, hogy az állami földekből egy újabb jelentősebb területhez juthassanak hozzá a gazdálkodók, mielőtt a magyar földpiac forgalma teljesen szabaddá válik az uniós szabályoknak megfelelően. Mint mondta, arról nem tud konkrétan nyilatkozni, hogy mekkora földterület kerülhet majd így új tulajdonosokhoz, ugyanis a kedvezményes földhitelprogram és az árveréses földértékesítés gyakorlatára eddig nem volt példa.

A miniszter megjegyezte: földet minden gazdálkodó saját forrásaiból is vehet, de mint mondta, a többség várhatóan a kedvezményes hitelt akarja majd felhasználni. Az agrárminiszter utalt arra is, hogy amennyiben a tapasztalatok kedvezők, úgy, a hitelkeret kimerülését követően új tárgyalások lehetségesek a bankokkal a további földvásárlások kedvezményes finanszírozására.

A gazdálkodók a kedvezményes földhitelprogram keretében magánforgalomban is vásárolhatnak a kölcsön felhasználásával földet. Emellett a „Földet életjáradékért" program keretében eddig az állam által megvásárolt földből – amely mintegy 50 ezer hektár – ugyancsak vehetnek ugyanilyen konstrukcióban.

Az állami földet bérlők bérleti jogviszonyukat átalakíthatják tulajdonjoggá. Gráf József megjegyezte, hogy természetesen ez nem vonatkozik valamennyi állami földre, a területekre pályázni lehet. A földterületüket növelni szándékozó gazdálkodók szabad árverés útján szintén szerezhetnek földet. Ezeket a területeket az eddigi használókkal egyeztetbe bocsátják árverésre. A miniszterelnök múlt héten a Magyar Agrárkamara kibővített elökségi ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy január végén megkezdődnek a földárverések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenhárom halott a szakadékba zuhant buszban

Legalább 53 ember meghalt, amikor a hegyekben az autóbuszuk egy kanyarban lesodródott a nedves… Tovább olvasom