Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kedvezményes hitel a fagykárok enyhítésére

A nemzeti kárenyhítési alap megnyitásán túl kedvezményes hitel lehetőséggel segít a fagykárt szenvedett gyümölcsösök tulajdonosainak az állam.
Dékány András, a földművelési tárca szóvivője elmondta, hogy a gyümölcsösök fenntartási költségeihez felhasználható, 8-10 éves futamidejű hitel a tervek szerint a nyár végétől lesz elérhető, törlesztését két év után kell megkezdeni, és a kamatok felét az állam átvállalja a termelőktől.

A kedvezményes hitelhez 40 milliárd forint hitel áll majd rendelkezésre, amit a költségvetésből biztosítanak. A célja, hogy a fagykár miatt idén kieső árbevételt pótolhassák a termelők, hogy fedezni tudják a gyümölcsösök fenntartási költségeit.

A szóvivő kitért arra is, hogy a gazdálkodók kérésére ismét csatlakozni lehet a nemzeti kárenyhítési alaphoz, amely egyfajta biztosításként működik, aki belép a rendszerbe, az jogosult lesz kártérítése. Mivel azonban jellegét tekintve vissza nem térítendő állami támogatásról van szó, így a kárenyhítő támogatás pályázat útján érhető el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radioaktív sugárzással táplálkoznak bizonyos gombafajok

A radioaktív sugárzás bizonyos gombafajok számára táplálékul szolgál. A gombák az emberi bőrben is… Tovább olvasom