Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Kedvezően változnak a juttatások

A napokban a legtöbb munkavállaló még a megszokott összegű étkezési utalványt kapta meg fizetése mellé, ám az elkövetkezőkben jelentősen nőhet ez a juttatás.
illusztráció
Az Országgyűlés november 12-én elfogadott adótörvény-módosítása szerint januártól a munkáltató által adómentesen természetben adható étkezési hozzájárulás összege 2200-ról 4 ezer forintra, a készétel-vásárlási utalvány adómentes értékhatára 1400-ról 2 ezer forintra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy míg a hideg étkezési utalványok adómentes határa 40 százalékkal, addig a melegé több mint 80 százalékkal emelkedik, azaz a változás a meleg étkezési utalványok jelentőségének növekedését okozhatja.

– A szakszervezet már korábban is javasolta az országos egyeztetési fórumokon, hogy ennek a népszerű béren kívüli juttatásnak az adómentes határa emelkedjen – nyilatkozta lapunknak a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) képviselet-vezetője. Németh Kálmán eddigi információi alapján a legtöbb foglalkoztató kihasználja az új lehetőséget és szinte automatikusan emeli a havi juttatást, mely a bérfejlesztés mellett a dolgozók megélhetését javítja, jövedelmét növeli. Tudomása alapján a mosonmagyaróvári Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Rt.-ben már eldőlt, hogy nő az étkezési hozzájárulás. Több helyen pedig az elkövetkezőkben tárgyalnak erről a szakszervezetek a munkáltatókkal a béralkuk vagy a kollektív szerződések módosításának részeként.

Az érdekvédelmi szakember azért is tartja kedvezőnek a törvénymódosítást, mert az étkezési hozzájárulás adómentes határa évek óta nem változott. Persze az igazi szerinte az lenne, ha a fizetés mellé kapott utalvány, akárcsak Franciaországban, betöltené azt a szerepet, amire eredetileg kitalálták, azaz fedezné a mindennapi ebéd költségeit. A meleg ebédet egyébként Németh Kálmán főképpen az építőipari cégeknél tartaná fontosnak és felhívta arra a figyelmet, hogy a kulturált étkezésnek a társadalombiztosításra is közvetett hatása van.

Több lesz a felhasználó

Az előzetes felmérések szerint az adómentes juttatás felső határának emelésével növekszik az utalványokat felhasználók száma. A jelenlegi 2,3 millióról 2,7–2,8 millióra emelkedhet. A piac bővülésére számít az Étkezési Utalványok Forgalmazói Egyesülése (ÉUFE) is. A becslések szerint ugyanis azok a cégek – elsősorban kis- és középvállalkozások –, amelyek eddig nem foglalkoztak ilyen juttatással, megfontolják és várhatóan alkalmazzák ezt a szolgáltatást. Így a törvénymódosítás 10–20 százalékos forgalomnövekedést okozhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főszerkesztő-váltás a Figyelőnél

Martin József Péter lesz a Figyelő című gazdasági és üzleti hetilap főszerkesztője – értesült… Tovább olvasom