Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Kegyeletsértés Soroksáron

Sem engedélyük, sem tapasztalatuk nem volt a soroksári sváb temetők kiürítéséhez az abban résztvevő vállalkozásoknak a kisebbségi ombudsman szerint. Kállai Ernő pénteken azt közölte, hogy az érintett temetőket ráadásul kegyeletsértő módon ürítették ki. A szabálytalanságok miatt ügyészi vizsgálatot is kér az országgyűlési biztos.
A törvény szerint temetőt csak a sírhelyek kiürítése után lehet más célra hasznosítani, a soroksári önkormányzat ennek ellenére haszonbérbe adta a területeket. Az Állami Számvevőszék és a Fővárosi Főügyészség 2007-es határozatai semmisnek minősítették a szabálytalan szerződéseket, amiket így meg is szüntettek.

A kerületi önkormányzat 2007-ben közbeszerzési eljárást írt ki a szentlőrinci temető kiürítésére. A nyertes ajánlattevő cégnek nem volt tapasztalata az exhumálásban, és az ombudsman szerint fotók bizonyítják, hogy a munkát kegyeletsértően végezték. A biztos szerint az önkormányzat nem ellenőrizte a munkálatokat. A cég ráadásul a hamvasztásokat egy alvállalkozóra bízta, akiről semmit nem tudni, így az is bizonytalan, hogy ki, hol, mikor hamvasztotta el a maradványokat és mit csináltak a hamvakkal.

A temető kiürítése nem volt szakszerű, még 2009 márciusában is voltak ott vélhetően emberi csontok. Az is valószínű az ombudsman szerint, hogy a sírnyitáshoz nem volt engedély az Állami Népegészségügyi és Tisztifőrvosi Szolgálattól (ÁNTSZ). A hibák miatt kérdéses, hogy jogi értelemben kiürítettnek minősül-e a temető.

A kerületi önkormányzat ráadásul már 2007 decemberében teljesítettnek fogadta el a cég csaknem 54 millió forintért elvégzett munkáját, miközben ekkor még az emberi maradványokat bizonyíthatóan zsákokban és úgynevezett exhumaládában tárolták.

Az ombudsman szerint a kerületi önkormányzat a kisebbségi identitáshoz való egyéni és kollektív jog sérelmét idézte elő azzal, hogy semmit nem tett a temetők megőrzéséért. A még fellelhető, esetenként több évszázados sírköveket is veszni hagyták.

A temetkezési jogszabályok megsértése miatt a felügyeleti szerv, illetve az exhumálási

eljárásban szakhatóságként közreműködő ÁNTSZ intézkedését, valamint a kiürítésről szóló szerződések ügyészségi vizsgálatát kéri az ombudsman.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bokros visszaadta a miniszterelnök-jelölés komolyságát

Az SZDSZ ügyvivői testületének döntése, Bokros Lajos jelölése visszaadta a miniszterelnök-jelölési… Tovább olvasom