Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Kelemenné Szalma Mária a legrégebbi APEH-dolgozó

Kelemenné Szalma Mária (képünkön) a legrégebbi dolgozó az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóságán: 1973. szeptember 1-jén lépett be a jogelőd szervezet kapuján. Kilenc elnököt és négy igazgatót fogyasztott el az adóellenőrként dolgozó asszony, aki „végigtanulta" az életét az állandó változások, újabbnál újabb követelmények miatt.
Jó kedélyű adóellenőr Kelemenné Szalma Mária, az APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóság legrégebbi dolgozója, aki jelenleg a kiemelt adóalanyok ellenőrzési főosztályának revizora. Azt mondta, a revizort nem kell feltétlenül szigorú ábrázattal elképzelni. Ő maga sem tartja a három lépés távolságot az adóalannyal, hiszen az a cél, hogy eredményesen záruljon a vizsgálat. Azt is jól tudja: utólag a készben mindig könnyű hibát találni.

Kelemenné Szalma Mária 1973. szeptember 1-jén, számviteli főiskolai végzettséggel lépett be a mai adóhatóság jogelődjéhez, a PM Bevételi Főigazgatóságához. Előbb a megyeházán dolgozott, később, 1975-től a főigazgatóság Londoni körúti székházában. Mire az APEH 1987-ben megalakult, újabb diplomákat szerzett: okleveles könyvvizsgálói, adótanácsadói, nemzetközi adótanácsadói, okleveles pénzügyi revizori végzettséget. Nem emlékszik arra, hogy az adóhatóság megalapítása nagy változást hozott volna az életében, sokkal inkább az, hogy öt munkatársa – velük egyszerre kezdett 1972-ben – a 90-es évek elején kilépett az adóhatóságtól és önállósította magát. Utólag azt vallja, akkor nem érezte magát eléggé érettnek, hogy megtalálja a helyét a szabad piacon, de nem bánta meg, hogy maradt: született és ráadásul megszállott köztisztviselőnek érzi ugyanis magát.

Vajon miben rejlik az adóellenőrzés szépsége? Hogy mindig új embereket ismerhet meg, mindig újabb jogszabályokat tanulhat. Az adóellenőrzésben ráadásul nemcsak egy-két jogszabályt használnak, hanem szinte az összeset. Az eltelt 34 év során – amikor is kilenc elnökét és négy igazgatóját fogyasztotta el – sok mindent autodidakta módon tanult meg, többek között a számítástechnikát is. Ma egy revizornak már nem kell Bajára utaznia, hogy beleássa magát ügyfele könyvelésébe, hanem CD-n kéri el az anyagot. A ma adóellenőre már nem iratkötegekkel a hóna alatt, hanem egy laptoppal a kezében jár. Az APEH legrégebbi Csongrád megyei dolgozója a nyugdíjig hátralévő hét év alatt szeretne még megérni hasonló technikai „csodákat", és szeretne minden új ismeretnek a birtokába kerülni, ami a szakmájához szükséges. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult az Állami Egészségügyi Központ

Tovább olvasom