Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Kelet-Európa fejlődését veszélyezteti a népesség elöregedése

A népesség elöregedése a gazdasági fejlődést fenyegetheti hamarosan a posztkommunista államokban, melyek közül egyesek egészen katasztrofális demográfiai mutatókat produkálnak. Magyarország a középmezőnyben található, de ez is azt jelenti, hogy 2025-re majd’ egy millióval kevesebben lehetünk.
„Őszbe fakult a vörös" – ezzel a meglehetősen pikírt címmel közölt összeállítást tizennyolc posztkommunista ország (a kelet-közép-európai régió, illetve az egykori Szovjetunió európai tagállamai) demográfiai kilátásairól a The Economist brit gazdasági-politikai hetilap. Az összkép meglehetősen lesújtó.

A 2025-ig terjedő előrejelzés szerint csak Albániának és Azerbajdzsánnak növekszik a népessége, előbbinek 14, utóbbinak 18 százalékkal. Minden más esetben azonban – a jelenlegi tendenciák érvényesülése esetén – fokozódó elöregedéssel és népességcsökkenéssel kell számolni.

Az egészen katasztrofális képet mutató Ukrajna lakossága például a jelenlegi 47,8 millióról 36 millió körülire csökken majd, ami 25 százalékos esést jelent. Nagyon rosszul áll még Bulgária (-18%), Grúzia (-17%) és Belorusszia (-14%). Magyarország a maga 8 százalékosra becsült népességcsökkenésével a középmezőnyben foglal helyet Romániával (-10%), Észtországgal (-9%) és Moldáviával (-7%).

Nálunk jobb mutatókkal rendelkezik ugyanakkor szinte minden régióbeli versenytársunk, Horvátország és Csehország 6-6; Szlovénia és Lengyelország egyaránt 4, míg Szlovákia 2 százalékos fogyást „produkált" a jelzett időszakra.

A posztkommunista államok rácáfolnak arra a világtendenciára, hogy a szegény társadalmak népessége növekszik, míg ha gazdagodni kezdenek, az elöregedéssel is jár – írja a The Economist, hozzátéve, hogy „a helyzet azért nem teljesen reménytelen". Észtországban például – ha egyelőre kis mértékben is – de sikerült növelni 2003 óta a születések számát, ami két dolognak köszönhető: egyrészt nagyvonalú ellátást biztosítanak a kismamák számára, másrészt támogatják a mesterséges megtermékenyítést. Így a 2003-as értékhez képest egy évvel később 800-al több gyermek született, 2005-ben pedig már 1200-al jöttek többen a világra.

Nem biztos ugyanakkor, hogy a „gyorsabban gazdagodjunk, mint öregszünk" taktikája bejön – figyelmeztet a cikk. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank előrejelzése szerint ugyanis a térségben a GDP bővülés üteme egyre lassul: amíg 2004-ben 6,7 százalék volt az érték, tavaly már csak 5,6, míg a 2007-2012 közötti időszakra 4,5 százalékos átlagos növekedés várható.

„A térség növekedését a külföldi működő tőke-beáramlás okozta, ez csökkenni fog a jövőben, mint ahogy az említett országok olcsó munkaerőn alapuló versenyelőnye is egyre kevésbé lesz jelentős" – mondta a lapnak Erik Berglof, a bank egyik vezető közgazdásza.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tart a pollenszezontól?

Tovább olvasom