Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Kelet-Európa még mindig hisz a szocializmusban

A poszt-szocialista országok lakosai csak kicsivel hisznek jobban a demokráciában, mint a szocializmusban – derül ki a TÁRKI Új Európa Barométer vizsgálatából. A szocializmust közel minden negyedik megkérdezett vágyja vissza, az oroszok és a bolgárok pedig még ennél is jobban.
A volt szocialista országok legtöbbjében a demokráciapártiak voltak többségben a szocializmuspártiakkal szemben, még ha csak elenyésző különbség is volt a két oldal között. A felmérés szerint a csehek kötődnek legjobban a demokráciához, ugyanis ott a megkérdezettek 52 százaléka vallotta magát demokráciapártinak, míg 13 százalékuk szocializmuspártinak. Magyarországon a megkérdezettek 28 százaléka tartja jobbnak a demokráciát, míg 23 százalékuk a szocializmus rendszerét, ugyanakkor 36 százalékuknak mindegy, milyen rendszerben él.

Oroszországban és Bulgáriában viszont sokkal többen vannak azok, akik a szocializmust sírjék vissza. Az orosz megkérdezettek 36 százaléka ugyanis szocializmuspárti, és mindössze 13 százalékuk hisz a demokráciában. Bulgáriában ez az arány már nem ennyire szembetűnő: 38 százalékuk hisz a szocializmus rendszerében, és 21 százalékuk a demokráciáéban.

A megkérdezettek harmadának így is jó meg úgy is jó – csak hagyják békén őket. Ez a vélemény különösen népszerű a (talán) legkevésbé és leginkább demokratikus Fehéroroszországban, illetve Szlovéniában, de a lengyelektől, az ukránoktól sem idegen ez az érzés, sőt az észtek, a magyarok és az oroszok körében is, ha kis mértékben is, de átlag feletti az apolitikusok csoportja.

Körülbelül minden hetedik megkérdezett gondolja úgy, hogy így is rossz meg úgy is rossz. Ez az érzés a románokra jellemző kiugró mértékben, de kisebbségi véleményként az átlagnál gyakrabban van jelen ez az egyébként demokratikus cseh, és a szocializmust visszavágyó szlovák és orosz közvéleményben is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az érelmeszesedés megállítható!

Az érelmeszesedés kis zsírcsíkok lerakódásával kezdődik az érfalban. Minél betegebb, annál kevesebb… Tovább olvasom