Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Keletkezési helyükre tértek vissza a darabok

Visszatértek „szülőhelyükre”, az egykori Sopron vármegyébe azok a kelengyetárgyak, hímzett párna- és lepedővégek, amelyeket ötven éve vittek el Budapestre.
Kiállítás: Festett szekrény 1857-ből, kelengyével.
A Csornai Múzeum hosszú távú kiállítási tervének jelentős állomásához érkezett. Az intézmény a nyári idegenforgalmi szezonban a csornai és rábaközi gazdacsaládok hagyatékából három évtized alatt összegyűjtött hímes lakástextilek és kelengyebútorok néprajzi tárgycsoportjának bemutatására vállalkozott. A helyi múzeum XIX. századi tárgyegyütteseit kiegészítik azok a kelengyetárgyak, hímzett párna- és lepedővégek, amelyek körülbelül ötven évvel ezelőtt kerültek Budapestre a Néprajzi Múzeumba. Most, fél évszázad elteltével, ismét „szülőhelyükön", az egykori Sopron vármegyében láthatók.

– Egy rábaközi család vagyoni és társadalmi helyzetével összefüggésben állt az a tárgyegyüttes, amely a háztartásában megtalálható volt – mondta V. Szalontay Judit múzeumigazgató. – Ennek számottevő részét képezte a házasságkötéskor kapott menyasszonyi kelengye, amelyben a paraszti tárgyegyüttes megszerkesztésében érvényesülő elvek tisztán megmutatkoztak. A kelengye modell volt, benne megfigyelhető a tárgyak rang szerinti rétegződése (köznapi, ünnepi) használat alapján való csoportosítása. A kelengye vászonneműit a lányos családokban évekig készítették, gyarapították. Ez az együttes használója egész életére készült. Nemcsak az egyén, hanem az egész család textilszükségletét biztosították vele. Az ünnepi hímes textilek egyes darabjait több nemzedék használatára szánták.

„ A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak és a nemzetközi műveltség tesz európaivá" – hirdette néhai Győrffy István néprajzkutató. Ennek jegyében vállalkoztak az időszaki kiállítás megrendezésére, melyen 178 tárgyat mutatnak be. A kiállítás hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig látogatható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárják az utat

Győr. Csatornajavítási munkák miatt teljesen lezárják holnap reggel 7 órától vasárnap este 6 óráig a… Tovább olvasom