Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Kelj fel komám, ne aludjál!

Van aki a testből kipiszkálja a lelket. De ki van ott benn? Népi német SS, magyar baka, sárga csillagos zsidó, gimnasztyorkás orosz és a NATO katona egy biciklin hajt át a Lánchídon. Kelj fel komám, ne aludjál, elveszett a csengős bárány, Jancsó katonaköpenyben, Hernádi kalapban a bíróság előtt és kórházi ágyon, a T-34-es orosz tank orosz narancsot hoz és a bukott angyalok etetése tilos!
rendező: Jancsó Miklós

forgatókönyvíró: Jancsó Miklós, Hernádi Gyula, Grunwalsky Ferenc
zeneszerző: Lovasi András
operatőr: Grunwalsky Ferenc
zene: Kispál és a Borz, Belga, Burzsoá Nyugdíjasok
vágó: Csákány Zsuzsa

szereplő(k):
Mucsi Zoltán (Kapa)
Scherer Péter (Pepe)
Tóth Ildikó
Jancsó Miklós
Hernádi Gyula
Fesztbaum Béla
Lovasi András
Schell Judit

A film sztorija

Állunk a pusztában, gatyánk lobog… Kapa és Pepe… Pepe! – gondoltad volna, hogy hadifogoly leszel a saját hazádban? Van, aki a testből kipiszkálja a lelket. De ki van ott benn? Népi német SS, magyar baka, sárga csillagos zsidó, gimnasztyorkás orosz és a NATO katona egy biciklin hajt át a Lánchídon. Kelj fel, komám, ne aludjál, elveszett a csengős bárány, Jancsó katonaköpenyben, Hernádi kalapban a bíróság előtt és kórházi ágyon, a T-34-es orosz tank orosz narancsot hoz és a bukott angyalok etetése tilos!

Lovasi András, a Kispál és a Borz, a Burzsoá Nyugdíjasok és a Belga táncol és zenélwww.port.hu

Kritikák

Port.hu - Sőregi Melinda -

"Jancsó keményen fogalmaz, miközben saját magán is ironizál. Kapa
hiányolja a forgatókönyvet meg a konkrétumokat, de Miki bácsi Hernádi Gyulára mutat, aki bölcsen hallgat. Kerek, tökéletes kompozíció ez a film. Nincsenek elvarratlan szálai vagy feleslegesen beemelt szimbólumai. Gyerekjáték és fényes női mosoly (Vasvári Emese, Tóth Ildikó, Schell Judit) az egész, főként ilyen erős zenei anyaggal: Lovasi András, Kispál és a Borz, Bëlga, Burzsoá Nyugdíjasok. Fontos, hogy az elhangzó számok nem aláfestenek, hanem előre viszik a filmfolyamot: pontos dramaturgiai helyük van.

Legtöbbször sírva vigad a magyar (vagy úgy sem!). Jancsó ezért kétszer fejezi be a filmjét: egyszer nótázva-táncolva a vegyesboltban (szimbólum, vegyük észre! - az alkotók maguk is sokat viccelnek a szimbólumok rovására), majd Tóth Ildikó gyönyörű monológjával. Tóth Ildikó virágkoszorús orosz lányként Nádas Péter Egy családregény vége c. regényéből idéz, a tarkólövés előtti pillanatról beszél. Szelíd szavalat, nem forradalmi téboly. Csodálatos művészet. És persze a többi nők is mind a teljesség, a csoda felé viszik az eseményeket: a Miki bácsi körül anyáskodva levő Vasvári Emese vagy a kegyetlen (helyenként olvadó) népi német tisztet alakító Schell Judit. Rajtuk áll vagy bukik a férfiak sorsa."
A teljes cikk

Mozinet.hu - KBÉ -

"A közönség nagyon élesen különválasztható a Trilógia alkotásait illetően: akadnak megszállott rajongók és a mozijegy árát sajnáló "meg nem érintettek". Bennem csak a miértek kavarognak, és tényleg arcul csapva érzem magam: én lennék az a populáris közönségfilmekhez szokott néző, aki látván az előzőeket mégsem értem a képeket és a történetet? Egyenesen nekem célzott mondatokat hallok?

Nehezen összeegyeztethető fogalmak művészet és közönség - közönségfilm és művészet: nem zárják ugyan ki egymást, de nem állnak össze komplett egésszé csakúgy, mint a Kapa-Pepe filmek történetei."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most jó lenni szakmunkásnak

Ma, amikor sokszor több diplomával is nehéz elhelyezkedni, a jól képzett szakmunkások, mesteremberek nemcsak válogathatnak a munkák közül, hanem gyakran többet is keresnek, mint a diplomások, a kétkezi munkának mégsincs becsülete. Tovább olvasom