Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kellemes helyen többet teljesítünk

A cégek felismerték, hogy növekszik a munkahelyi teljesítmény, ha a munkatársak jól érzik magukat.

Az udvaron park, szökőkút, a teraszon kávézó, az épületben bár, fitneszterem, apró üzletek, és mindenütt kényelmes székek, fotelek, színes falak, képek - akinek minderről a saját munkahelye jut eszébe, szerencsés ember. Olyan, aki vélhetően sokat és szívesen dolgozik.

A munkahelyi közérzet nem csak a fizetéstől függ. Pénzben kifejezhető értéke van annak, hogy az alkalmazottakat milyen környezet veszi körül. Az irodák berendezésekor - jó esetben - ma már nem az a vezérlő szempont, hogy a papírok és a szekrények jól elférjenek, hanem az, hogy az ott dolgozók kényelmesen dolgozhassanak. Persze minél többet és jobban, hiszen a cégtulajdonosok nem azért áldoznak a munkahelyek emberszabásúvá tételére, mert mindenkinél jobban szeretik alkalmazottaikat. A cégek felismerték, hogy növekszik a munkahelyi teljesítmény, ha a munkatársak jól érzik magukat. Ha kellemes környezetben töltik napjukat, jobb a hangulatuk, szívesebben beszélgetnek egymással. Mi több, főnökeikkel is, ami egy jól működő cég sikerének záloga lehet. Abból, hogy a cég bárjában a döntéshozó és a végrehajtó együtt lazít munka után - mivel köteletlen formában találkoznak -, mindkettőnek, végső fokon pedig a cégnek haszna származik.

- Az irodai munkavégzésre ítélt dolgozók kényelmére és kiszolgálására egyre több vállalatnál figyelnek - tapasztalja Feuertag Ottó, az irodák berendezésével is foglalkozó Europa Design Office Kft. ügyvezető igazgatója. A lakberendezési szakember szerint a jó iroda kialakítása a telek-, illetve területválasztással kezdődik. A legszerencsésebb helyzetben a zöldmezős beruházásban építkezők vannak, akik szinte korlátlan lehetőséget kapnak arra, hogy az irodaház környezetét is a maguk képére formálják. Feuertag több példát idéz a világból, ahol a tervezők csinos kis városkákat alakítottak ki a több ezer embernek munkát adó hivatali negyedekből. Angliában például a védelmi minisztérium épületeit mesterséges dombok és tavak mellé, esetlegesen szórták szét, kerülve a mértani tervezés minden merevségét. Ahol lehetséges, egyre inkább városrészekben gondolkodnak a tervezők, a munkahelyek mellé telepítve a dolgozók teljes családjáról gondoskodó intézményhálózatot, óvodát, iskolát, üzleteket, no meg a különböző hivatalok kirendeltségeit.

A belvárosi foghíjtelkeken irodaházakat létesítők sokkal szűkebb keretek között mozognak, de számos példa van arra, hogy szebbé teszik környezetüket. Egy komoly beruházó nem sajnálja a pénzt attól, hogy a szomszédos épületek homlokzatát kitatarozza, hiszen az irodaházból azokra nyílik kilátás. Egyre inkább háttérbe szorulnak a hagyományos (értsd olcsó) megoldások, ami a belső kialakítást és felszereléseket illeti. A könnyen tisztítható, újra festhető szürke, fehér műanyag és fém felületek helyett megjelent a meleg fa, a napfényes üveg és a természetes kő. A bútorzat kényelmesebbé, a kárpitok finomabbá váltak. Az irodaházakba úgynevezett többletfunkciókat telepítenek: munkaidőben és munkaidőn túl kellemes kikapcsolódást nyújtó kávézókat, éttermeket, sörözőket, és nem sajnálják a helyet a teraszoktól sem. Ezek a baráti hangulatú üzleti tárgyalások számára is ideális helyszínek. A befektetett pénz tehát megtérül, hiszen ahol a dolgozók munkaidőn túl ott maradnak egy pohár italra, beszélgetni egy kicsit, könnyebben kialakul az összetartó közösség.

Az első benyomás megteremtésére sosincs második lehetőség - tartja egy angol mondás. Aki belép egy irodaház ajtaján, gyors és pontos következtetéseket vonhat le az ott tapasztaltakból. Többek közt arra vonatkozóan is, hogy a cégnél hogyan viszonyulnak a dolgozókhoz. Ez már abból kitűnik, hogyan fogadják az ügyfeleket, a vendégeket, netán az álláshirdetésre jelentkezőket. Ahol a recepciós pult a hatalom kinyújtott karja, s nem a házigazda fogadószobája, ott túl sok jóra ne számítsunk. Ha az ügyfél kényelmetlen széken feszengve vagy állva kénytelen várni, hogy beengedjék, vagy megérkezzen hozzá vendéglátója, okkal gondol arra, hogy ott aligha érdemes sokat időzni. Ha viszont a hallban kényelmes fotelek, újságok, esetleg a recepciós hölgy által felajánlott ásványvíz vagy kávé fogad, akkor olyan cégnél járunk, ahol nem csak a kívülállót, hanem az ott dolgozót is megbecsülik.

A nyugatról világhódító útjára indult modern irodakultúra Magyarországon is a nyugatról jött cégekkel és irodaház-építőkkel honosodott meg. Az itt építkező, hosszú távú terveket fontolgató ingatlanfejlesztők sokmilliárdot költenek el modern üzleti és hivatali negyedek kialakítására. Az építészeti megoldások közül újabban a több ezer éves múltra visszatekintő feng shui elveinek szem előtt tartása számít különösen kedveltnek. Az amerikai óriás vállalat, az AIG/Lincoln például csak Budapesten 68 ezer négyzetméternyi irodát épít, többet, mint Barcelonában, Milánóban, Münchenben vagy Varsóban. A magyar terjeszkedés legnagyobb részét, majdnem a felét a budai Infopark melletti, 15 milliárd forintból őszre elkészülő IP WEST képezi. A háromezer dolgozónak helyet adó irodakomplexum a magyar főváros legnagyobb irodaegyüttese lesz. Az építtető szándékai szerint a legemberibb is, amiről többek közt egy feng shui szakértő felügyeletével épülő belső japán kertek gondoskodnak.

- A kertek megtörik a tervezők által vonalzóval meghúzott vonalakat, és ellensúlyozzák a szimmetriát - mondja Csaba Gábor, az AIG/Lincoln Hungary marketingigazgatója. Az egyes fázisokban megépülő belső udvarok, kertek a víz, a növények és a kő jelenlétével teszik harmonikussá az életteret. Az öt őselem közül a tűz és a fa megjelenése lesz nyomatékos az irodaház belső kertjében. Virágok, bokrok és természetes kövek ívelt formáival fogják lágyítani az irodaház szabályos vonalait. A japán kert soha nem szimmetrikus, éppen ellenkezőleg, aszimmetriájával gyönyörködtet. Azoknak is megnyugtató élmény lesz, akik az irodájukból csak rápillantanak a kertre - ígérik az építtetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri ETO FC

REAC

Győr, Borsodi Liga-mérkőzés, 19 óra. V.: Saskőy (Székely, Heibl) Tovább olvasom