Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kellenek garanciák

A MiZo Rt. felszámolását végző Vectigalis Rt. és a tejipari cég minapi hitelezői tájékoztatóján a megjelent tejtermelők első kézből értesülhettek arról, hogy a MiZo Rt. -t idén értékesítik és a hirdetésben hét és fél milliárd forintos eladási árat jelölnek meg.
Somogyi Ferenc felszámolóbiztos elmondta: a MiZo a tejpiac fontos stabilizáló tényezőjévé vált, tavaly 40 millió literrel növelte a szerződött tejmennyiséget, megtartotta és bővítette piacait, s a bizalom tovább erősödött a céggel szemben. Exportárbevételük 35 százalékkal magasabb volt, mint két éve. Tovább erősödött a társaság szervezettsége, meg tudták tartani munkatársaikat.

Sikeres talpra állítás

– A termelők segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a reorganizáció, de ha a dolgozók nem tették volna hozzá azt a részt, amire képesek, akkor nem tartanánk itt – jelentette ki Somogyi Ferenc, aki korrektnek nevezte a felszámoló és a hitelezői választmány együttműködését.
Kiss János, a MiZo Rt. vezérigazgatója többek között jelezte, hogy cége a hazai piac tíz százalékát mondhatja magáénak, és ezt ebben az évben 1 – 2 százalékkal szeretnék növelni, függetlenül a várható változásoktól. Az alapanyag-ellátás biztosított, 185 millió literben határozták meg azt a mennyiséget, amit a termelőktől felvásárolnak és feldolgoznak, 13 millió litert a többi feldolgozótól vásárolnak. Beruházásaikat nem csökkentik, sőt, az infláció mértékével tovább növelik ez évben. Ezek a beruházások fenntartó jellegűek, a minőség javítása érdekében történnek.

Ötmilliárd alatt nem eladó

Dr. Varga Jenő, a felszámoló Vectigalis Rt. vezérigazgatója felidézve a felszámolás kezdetét és az elmúlt két év történéseit, az rt. értékesítésének várható körülményeiről beszélt. Szólt arról, hogy teljesen természetes igény a hitelezők részéről, hogy el kell adni a céget. Kifejtette: a cég vagyonát 7,5 milliárd forintos áron hirdetik meg, és remélik, hogy az érdeklődők a realitásoknak megfelelően teszik meg ajánlatukat. Valójában abban reménykednek, hogy versenyhelyzet alakul ki a magyar piacon már meglévő és az országba még be nem jött tejfeldolgozó cégek között. Úgy vélte, várhatóan pályázni fog mindegyik nagy tejfeldolgozó cég, egy magyar befektetői csoport és egy izraeli tejfeldolgozó is. A hitelezői választmány azt a korlátot szabta a felszámoló szervezetnek, hogy ötmilliárd forint alatt ne értékesítse a vagyont. Dr. Varga Jenő hozzátette, hogy az ötmilliárdos vételár ötven százalék körüli hitelezői igényk ielégítést tesz lehetővé az „ f ” kategóriában. Hangoztatta: olyan állapotba került a MiZo Rt., hogy meg akarják venni és olyan állapotban hirdetik meg, amikor a legmagasabb árat lehet érte elérni.

Becsapott gazdák

Varga Péter, a hitelezői választmány elnöke úgy vélte, az értékesítés finisében különösen fontos, hogy a csapat maradjon egységes, mert a MiZóért egészben lehet a legmagasabb árat kapni, a termelők ebben az esetben kapnak vissza a legtöbbet a régi adósságból. Leszögezte, hogy senkinek sem bizonytalan a 2002. évi szerződése, mert a vásárló a kapcsolatokat is megveszi. A jövő évre pedig mindenképpen új szerződést kell kötni.
A Rábapordányi Mezőgazdasági Rt. elnöke, Bóna János szerint kirabolták a tejtermelőket az első magyar befektetők. Semmibe vették a magyar parasztot, a magyar tejtermelőket. „ Nehogy egy harmadik csavargó befektetőbrigád martaléka legyünk ” – tette hozzá Bóna János.

A szerződések élnek

A dunaszentpáli Várföldi Lajos reményét fejezte ki, hogy megfelelő kielégítéssel fognak kijönni a számukra megalázó „ buliból ” . Az egyedi Horváth József a kistermelők jövője miatt aggódott. Erre válaszként elhangzott, hogy a vevőnek át kell vállalnia az érvényes szerződéseket. Ez garancia arra, hogy a jelenlegi feltételekkel folytatják a felvásárlást.
Dr. Varga Jenő arra a kérdésre nem tudott pontos választ adni, hogy a tejtermelők a MiZo Rt. értékesítése után mikor juthatnak hozzá a járandóságukhoz. Dr. Szaiff Gyula, a Teszöv megyei elnöke, a hitelezői választmány tagja zárásként elmondta, szeretnék a legmagasabb árat elérni a értékesítés során. De az sem mindegy, kinek adják el a céget, mert a jövő sokkal fontosabb a pillanatnyi néhány százalékkal magasabb eladási árnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oscar a kapuban

Szabó István Oscar-díjas filmrendezőnk nemrég ünnepelte 64. születésnapját. A jeles nap apropóján… Tovább olvasom