Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Kemény szankciók Észak-Korea ellen

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton egyhangúlag elfogadott határozatában kemény pénzügyi és kereskedelmi szankciókkal sújtotta Észak-Koreát a múlt héten végrehajtott kísérleti atomrobbantásáért.
A határozat együttműködésre szólítja fel a világ országait annak megakadályozására, hogy a phenjani rezsim nukleáris, biológiai, vegyi fegyverhez vagy ezzel kapcsolatos alapanyagokhoz jusson, és ennek érdekében megállíthatják és ellenőrizhetik az Észak-Koreába tartó vagy onnan induló teherszállítmányokat. Minden országnak zárolnia kell olyan személyek és vállalkozások javait, akiknek vagy amelyeknek közük van Észak-Korea nukleáris vagy rakétaprogramjához. A határozat lehetővé teszi, hogy utazási tilalommal sújtsák azokat az embereket és családtagjaikat, akik támogatják vagy népszerűsítik az észak-koreai fegyverprogrammal kapcsolatos phenjani politikát.
A dokumentum felszólítja Phenjant, hogy álljon el minden esetleges további kísérlettől, maradéktalanul ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon számolja fel valamennyi nukleáris fegyverét, nukleáris és rakétaprogramját, és folytassa a tárgyalásokat.
Észak-Korea ENSZ-nagykövete gengsztermódszernek nevezve elutasította a BT-határozatot.
A nemzetközi közösség mértékadó országai egyként üdvözölték az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. George Bush amerikai elnök szerint a BT az egyhangúlag elfogadott, gyors és erős határozattal világos üzenetet küldött Észak-Korea vezetőjének. A BT döntése szerint azt bizonyítja: a nemzetek közössége egységes abban az elhatározásában, hogy a Koreai-félsziget atomfegyvermentes övezet legyen. Jonh Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete úgy vélekedett, hogy Észak-Korea nyilvánosan megalázta legfőbb szövetségesét, élelmiszer- és energiaszállítóját, Kínát, ezért Phenjan számára erőteljes meggyőző erővel bír majd az, ha Peking is megvonja tőle támogatását. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hasonlóképpen az egységes kiállást és Kína szerepvállalását dicsérte. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talmácsi nyolcadik lett Portugáliában

Talmácsi Gábor a nyolcadik helyen végzett a 125 kcm-esek között a gyorsaságimotoros-világbajnokság… Tovább olvasom