Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Keményebb büntetések és rendőrségi belső intézkedések

Többet és mást szeretne a kormány a Fidesz által javasolt úgynevezett "három csapás" törvénynél - jelentette ki Draskovics Tibor rendészeti miniszter, miután Sólyom László köztársasági elnök hivatalában fogadta. A tárcavezető szándékai között szerepel a fegyveres bűncselekmények szigorúbb büntetése, és a jelenleginél komolyabb szankciók azok ellen, akik többször is erőszakos bűncselekményt követnek el.
Sólyom László köztársasági elnök kedden kora délután fogadta hivatalában Draskovics Tibor rendészeti minisztert és Bencze József országos rendőrfőkapitányt. A megbeszélés után Draskovics Tibor újságírók előtt azt mondta, hogy tájékoztatták az államfőt néhány, a közvéleményt is komolyan foglalkoztató bűncselekmény nyomozásának állásáról illetve arról, milyen lépéseket terveznek.

A tárcavezető elmondása szerint "nagyon kemény szankciókat" kezdeményez a fegyveres bűncselekmények esetében, azaz aki fegyverhez nyúl, számoljon azzal, hogy hosszú-hosszú évekre börtönbe kerül. Emellett a miniszter szerint határozottan meg kell szigorítani azoknak a büntetését is, akik többször, egymás után erőszakos bűncselekményeket követnek el. Szeretnék megerősíteni továbbá az állapotuk vagy idős koruk miatt védekezésre képtelenek védelmét és a minisztérium lépéseket fog tenni azért, hogy azokon a településeken ahol a közbiztonság indokolja, elérhető, látható legyen a rendőri jelenlét, ha kell éjjel-nappal.

A tárcavezető újságírói kérdésre beszélt arról is, hogy változások lesznek a kis értékű - 20 ezer forint alatt - lopások ügyében is. Ezek ugyanis jelenleg szabálysértésnek minősülnek, pedig a kistelepüléseken megnőtt az ilyen esetek száma. Ezért a miniszter utasította a rendőrséget, hogy minden ilyen bejelentést vegyen fel és lehetőséget akarnak teremteni arra, hogy utána is járhassanak. Tervezik azt is, hogy súlyosabban büntessék azokat, akik korábban már többször kisebb, szabálysértésnek minősülő lopásokat követtek el, ennek egyik feltétele, hogy létrejöjjön a szabálysértési nyilvántartás.

Elkészült egy javaslat arra vonatkozóan is, hogy a rendőrségnél milyen belső intézkedések szükségesek, ki fog majd derülni, hogy ehhez mennyi pénz kell. Draskovics Tibor szerint a kormány álláspontja az, hogy a közbiztonságra áldozni kell. Konkrétumokat azonban ezzel kapcsolatban nem árult el.

Azt Draskovics Tibor leszögezte, hogy többet és mást szeretnének, mint az úgynevezett "három csapás" törvény, bár vannak közös elemek.

Olvasóink írták

 • 3. benq 2009. február 25. 10:53
  „ezt megint az utcán dolgozo zsaruk szivják meg,rajtuk csattan az ostor...”
 • 2. dodó 2009. február 24. 21:54
  „És még mondotta volt:

  "A cigánykérdésben a rendészeti eszközök alkalmatlanok az ,,etnikai színben megjelenő szociális problémák orvoslására" (inforadio )

  Érthetőbben: a színesfémlopás, a tanárverések a mértéktelen lopások, a szerencsétlen vétlen emberek bántalmazása-kirablása-meggyilkolása ügyében a rendőrség tehetetlen, hiszen mindez a probléma, amiről már egyre többen mondják ki, hogy a cigánybűnözéshez tartozik, az igazságügyi miniszter szerint ,,etnikai színben megjelenő szociális probléma", azaz megélhetési bűnözés!”
 • 1. radenko 2009. február 24. 19:05
  „Sajnos a rendőrség teljes mértékben amortizálódott cserére szorul , itt már nem elég generálozni teljes mértékben új szervezetre van szükség nagyon sokan besározódtak az MSZP által .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

66 milliárdos csomag a foglalkoztatás szinten tartására

A szakképzés gyakorlati részének erősítését, a munkaidőkeret, valamint a túlóra felhasználás… Tovább olvasom