Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Kemoterápia és az agy

A daganatos megbetegedések kezelésében alkalmazott kemoterápia közvetlenül vagy közvetve károsítja az agysejteket, ezért érdemes lenne a rák elleni gyógyszeres kezelés mellett az agyműködést is vizsgálni a káros hatások minimalizálása érdekében – állítják amerikai tudósok.
Daniel Silverman 21 mellrákműtéten átesett beteg vizsgálata alapján állítja: nem durva eltérésről van szó, nem az IQ csökken hirtelen nagy mértékben, de az agyműködés változása még tíz évvel a kezelés után is mérhető, s a kezelésen átesett személyek képtelenek egyszerre több dologgal foglalkozni.

Huszonegy mellrákműtéten átesett nőt vontak be a felmérésbe, akik közül 16-an kemoterápiás kezelést is kaptak 5-10 évvel ezelőtt. A vizsgált személyeknek rövid távú memóriát igénybe vevő feladatokat kellett végezni, s eközben pozitron emissziós tomográffal (PET) figyelték az egyes agyterületeik vérellátásának (anyagcseréjének) aktivitását.

A kutatók a PET felvételeket 13 egészséges személyével hasonlították össze. A kemoterápián átesetteknél a homloklebeny bizonyos részeiben kisebb volt az aktivitás, és épp azoknál volt a legnagyobb az eltérés, akik a rövid távú memóriát vizsgáló teszteknél a legrosszabb eredményeket produkálták. A kemoterápia erős vegyszerekkel akadályozza meg vagy lassítja le a rák terjedését. A kezelés után a betegek egy negyede panaszkodik arra, hogy „kemós" lett az agya, azaz csökkent a szellemi teljesítménye, vagy a koncentráló képessége. A tanulmány szerint a kemoterápiának a betegek 82 százalékánál vannak ilyen mellékhatásai, s az elváltozások a kezelés után legalább egy évtizedig megmaradnak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újfajta drog okozhatja a német euró-bankjegyek szétesését

A német rendőrség szerint egy újfajta kábítószer, illetve az azzal élők okozzák a németországi… Tovább olvasom