Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Kenőpénzbotrány a magyar Gripenekkel kapcsolatban

Mintegy nyolcmillió dolláros kenőpénzre tehetett szert Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletember a magyarországi vadászgépbeszerzésekkel kapcsolatban kifejtett közvetítői tevékenységével - derült ki az SVT svéd televízió tényfeltáró műsorából.
A kedden sugárzott műsor a Gripen gépeket gyártó BAE Systems-SAAB brit-svéd konzorcium titkos megállapodásaira és dokumentumaira alapozta állítását. Mensdorff-Pouilly és cége a BAE Systems két offshore vállalatán keresztül jutott állítólag a többmilliós kenőpénzhez, illetve közvetlenül is fizettek neki évi illetményt.

Magyarország egy 2003-ban kötött megállapodás értelmében több mint kétmilliárd forintért lízingel Svédországtól 14 Gripen vadászgépet, amelyek tíz év után magyar tulajdonba kerülnek.

Mensdorff-Pouilly cége szerdán írásos nyilatkozatban visszautasította az adásban elhangzottakat, alaptalannak nevezve a vádakat, és közölte, hogy jogi lépéseket kíván tenni a svéd csatorna ellen. A műsor szerint 2002 márciusában született az a titkos megállapodás, amelynek értelmében Mensdorff-Pouilly nyolcmillió dollárhoz jutott az ügylet során. A cég közleményében azonban állította: nincs tudomása ilyen titkos megállapodásról.

Az SVT tényfeltáró sorozatának februári epizódja szerint Mensdorff-Pouilly neve a kétes cseh Gripen vadászgép-vásárlási ügylettel kapcsolatban is felmerült. A kedden sugárzott műsor szerint bizonyíték van arra, hogy a végül kézhez kapott jutalékának többszöröse ütötte volna az osztrák arisztokrata markát, ha - az eredeti terveknek megfelelően - sikerült volna mind Csehországnak, mind Magyarországnak 24-24 vadászgépet eladni.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angoltól beteg: ''francia-ajkú'' tigris

Arra kéri francia ajkú látogatóit egy nyugat-kanadai állatkert, hogy beszéljenek franciául Borishoz,… Tovább olvasom