Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Kenya - Afrika szívében

Nemcsak Blixen bárónénak és a Távol Afrikától című filmnek köszönhető, hogy Kenya a közép-európaiak számára a kontinens legismertebb országává vált, sőt majdhogynem szimbóluma lett az oroszlánok és a szafarik Afrikájának.


Az ország hegyekkel tagolt középső részétől északra sivatagos fennsík emelkedik, kelet felől a táj egyenletesen lejtő dombokkal közeledik a tengerparthoz. a 400 km hosszú tengerpart lagúnáival, sziklazátonyaival, szigeteivel és öbleivel a napozni és pihenni vágyók, valamint a búvárok paradicsoma. A tengerpart és a szavanna oroszlánjaival, antilopjaival, zsiráfjaival, zebráival, elefántjaival és orrszarvúival Kenyát a német turisták egyik legkedvencebb országává tették.

Isten hozott Afrikában!

Ha filmekben vagy könyvekben Kenya lakosságáról van szó, az előtérben mindig a massai törzs áll. Ami azonban a tényeket illeti, a büszke nomádok és harcosok ma eltűnőben lévő kisebbségként élnek országukban.
Míg a 17. században a massaiok az egész országot benépesítették, ma már csak négyszázezren élnek rezervátumokban, elkülönítve. A 27 millió lakos 20 százaléka a kikuyu törzshöz tartozik, ők határozzák meg a közéletet.
A massai és a kikuyu azonban csak kettő Kenya sok törzse közül, s ehhez társul még az európaiak nagy csoportja - őslakosok és bevándorlók aztán olyan ellentmondásos társadalmat alakítottak ki, mint talán sehol másutt a világon.
Nairobiba, Kenya fővárosába szinte valamennyi nagyobb európai légitársasággal eljuthatunk, Mombasába, Afrika legnagyobb Indiai-óceán parti kikötőjébe főleg charterjáratok érkeznek. Mintegy nyolcórás repülőút után, légitársaságtól függően éjszaka vagy a kora reggeli órákban landolnak az óriásgépek a főváros Jomo Kenyattáról, a független Kenya első elnökéről elnevezett repülőterén.
A védőoltásokat már jó előre meg kell kapnunk, sárga könyvünk útiokmányaink szerves részévé válik. A sárgaláz oltás ugyan csak akkor szükséges ha fertőzött területről érkezünk, de tíz évig nyújt védelmet, a szomszédos Tanzániába pedig be sem engednek nélküle, így mindenképp tanácsos beoltatni magunkat. A tetanusz oltás öt évig véd, a maláriatablettát pedig hetente kell bevenni - az utazást megelőző héttől a hazaérkezést követő három héten át Legnagyobb hátránya, hogy teljes szesztilalommal jár, így lélekben felkészülve a várható mellékhatásokra csak a legmerészebbek kortyolhatják majd a tábortűz mellett sörüket, netán whiskyjüket.
Nairobi
A vízumot előre nem szükséges beszereznünk, érkezéskor a magyar állampolgárok 30 amerikai dollárért röpke fél órás adminisztrációt és sorban állást követően megkapják. Az ország hivatalos nyelve az angol és a szuahéli, de országszerte több, mint félezer(!) nyelvet beszélnek. Az arab hatást tükröző bantu eredetű szuahéli ma Kelet-Afrikában igazi közvetítő nyelv: hét országban több, mint ötvenmillió ember használja - többen értik, mint az angolt. Azért az angollal - főleg a hivatalokban és nemzeti parkokban - elég jól boldogulhatunk. Mire végzünk a vízumügyintézéssel, csomagjaink is várnak.

Mennyi?

Jótanács a szenvedélyes fotósoknak: fotópuskánkat ne a kézipoggyászban szállítsuk, mert már a repülőgépen beszálláskor elkobozzák, a kenyai vámos pedig nem engedi be az országba, így csak elutazáskor láthatjuk viszont, ha ugyan megkerül. A professzionális (vagy annak látszó) film. és videokamerákra több száz dolláros vámot (hivatalosan csak vámbiztosítékot) kérhetnek a tisztek. Ezt helyben csúszópénzzel még soha senkinek nem sikerült elintézni, így ha még aznap vissza szeretnénk kapni elkobzott kameránkat, az egész napot a reptéri vámhivatalban tölthetjük.
Az ügyintézést meggyorsíthatja - sőt valójában csakis így érhetünk el sikert - ha egy félórás alku után a vámhivatal kapuja előtt lézengő (a balek turistára váró) helybéliek közül felfogadunk egy "ügyintézőt", aki ismeri a kelet-afrikai bürokrácia útvesztőit és segítségével szobáról szobára, épületről épületre járva, a 10-20 dolláros csúszópénzeket és kisebb ajándékokat - csomag cigarettákat, tollakat, öngyújtót - a megfelelő hivatalnoknak "ügyintézőnk " segítségével átadva végre megkapjuk a tizenhatodik pecsétet is a négy helyen beszerzett és öt példányban, indigó nélkül kitöltött formanyomtatványainkra és kifizethetjük a vámilletéket. Az egész procedúrának persze az adja meg a sajátos báját, hogy a végén a szerencsés turista még örül is annak, ha végre megszabadulhat egészen más célra szánt dollárjaitól, az utazás befejeztével pedig pénzét - a várható újabb megpróbáltatásra, időhiányra és költségekre való tekintettel - meg sem próbálja majd visszaszerezni.
Persze minden idegen valutát a helyi fizetőeszközre, kenyai shillingre kell beváltani. Feketén nem érdemes, nagyobb a kockázat mint a vélt nyereség. Vigyázat: százdolláros bankjegyet Afrikában sehol semmilyen bank nem fogad el, az ötvendolláros is gyanús. Az angol fontot és a német márkát ugyan elfogadják, de a legjobb árfolyama még mindig az amerikai dollárnak van. Hitelkártyával (elsősorban Visa) a nagyobb nemzetközi bankok ATM automatáinál lehet pénzt felvenni, a drágább szállodák és üzletek is elfogadják. A helyi utazási irodák csak a készpénzt szeretik.

Tovább >>

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rost Andrea sikere Londonban

Fergeteges sikerű dalestet adott kedd este Rost Andrea operaénekes a londoni Wigmore Hallban. Tovább olvasom