Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Kényelmetlen utazás - naponta

Utazunk. Vidékről Győrbe, munkahelyünkre. Tesszük mindezt lelkesen, avagy kevésbé lelkesen, de mindenesetre naponta kétszer, jobb esetben „csak” kétszer. Télen és nyáron, sokunk még hétvégén is. A buszok nyáron túl melegek, télen túl hidegek. Vannak persze kivételek, hogy ne váljon annyira unalmassá a napi rutintevékenység, a bejárás. Konkrétan a Pannonhalmára közlekedő busz ez a kivétel, amelyet ismerősöm találóan „pokoli járat”-nak nevezett el. Télen ugyanis pokoli meleg van, mert fűtik rendesen, meg ne fázzon a kedves utas. Persze a sok ember inkább a pokolba kívánja már a meleget, mert ráadásul ez a járat is zsúfolt, és a kabáttól megszabadulni képtelenség. Ablakot nyitni még ennél is lehetetlenebb vállalkozás, mert a nyílászárók nem használhatóak rendeltetésszerűen, azaz nem lehet őket el-, illetve visszahúzni. Vagy ha mégis kitárul az ablak, nem minden utazó szereti azt, ha a jeges szél az arcába vág, és ennek hangot is ad. Arcüreggyulladás, megfázás, kinek hiányzik ez, amikor dolgozni kell?

Zsúfoltság, kényelmetlenség uralkodik nyár elején is, amíg tart az iskolaidőszak. Ilyenkor az ablakok mind-mind tárva, és csak úgy dől be a por, orral kiszagolható, tavasszal pollennel keveredve. Így mást sem hallani, csak tüsszögést és köhögést. Vagy ki ne élt volna már át olyan „élményt”, hogy a busz alsó lépcsőfokán a lábujjain egyensúlyozva, jobb híján pedig a mellette álló egyensúlyozó-művészbe kapaszkodva utazik, és természetesen a buszsofőr készségesen ilyenkor is leküldi neki a teljes árú jegyet. Szolgáltat, ez a dolga.
Utazunk. A körülményekhez képest kényelmetlenül. Törekszünk arra, hogy ne gondoljunk bele, mennyi pénzért is tesszük mindezt. Minden sokba kerül, az utazás se kivétel ez alól. Csak az a kérdés, hogy ha már egyszer fizetünk a szolgáltatásért, legalább valamivel élvezhetőbb lenne az. De nem teljesülhet az ember minden kívánsága, ebbe mindenkinek bele kell törődnie – még nekem is, aki mindennap, jobb esetben „csak” kétszer, utazom.
Sz. E., Lébény

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyes terek

A magánszférának éppen leglényegibb vetületével, a személyes térrel foglalkozom jelen dolgozatomban.… Tovább olvasom