Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Kényszerbontás a Vir-szigeten

Megkezdték szerdán a horvát hatóságok 48 engedély nélkül épített tengerparti villa, köztük 18 magyar tulajdonú ingatlan bontását az adriai-tengeri Vir szigetén.
A jogi helyzet egyértelműnek tűnik, az érintett tulajdonosok már korábban megkapták a bontási határozatokat, s fellebbezéseiket is elutasították már a hatóságok. A diplomáciai képviselet ezzel együtt is megtesz mindent a magyar tulajdonosok érdekeinek képviselete végett.
Buldózerekkel bontják a szóban forgó épületeket a Pag-sziget és Zára városa közelében fekvő szigeten. Több mint 500 rendőr gondoskodott „az esetleges incidensek megelőzéséről” a bontási munkálatok idején.
Bár tulajdonképpen mintegy tízezer ingatlant építettek fel a szigeten engedély nélkül, és sok ezek között a magyar tulajdonú, a horvát környezetvédelmi minisztérium csak annak a 48 ingatlannak a bontását rendelte el, amely a tengertől számított 70 méteres part menti sávban épült. (Egy 2004-ben született horvát törvény védetté nyilvánította ezt a sávot.) Horvát részről olyan nyilatkozat hangzott el, hogy csak befejezetlen épületeket bontanak le. Az érintett épületek közül 23 horvát, 18 magyar, hat bosnyák és egy szlovén tulajdonú. Ivo Sanader horvát miniszterelnök tegnap magyar közbenjárásra sem engedett az ügyben. A találkozón, amelyet Mohai László nagykövet kért, Sanader megerősítette kormánya álláspontját és hangsúlyozta, hogy az ügy – egyes híresztelésekkel ellentétben – nem diszkriminatív, azaz nem a magyarok ellen irányul. A nagykövet kérte: a horvát hatóságok figyeljenek arra, hogy a magyar állampolgárok jogos érdekei ne sérüljenek az eljárásban, körültekintéssel és méltányos módon járjanak el ügyükben. A nagykövet annyit kért, hogy „ne bontsanak le mindent ma délután, hagyjanak egy kis levegőt (...), hogy a magyar állampolgárok ingóságait ott kár ne érje, lehetetlen helyzetek ne álljanak elő”. Sanader azt válaszolta, hogy erre utasítani fogja embereit.
Az ingatlanok magyar tulajdonosai azt jelezték, hogy csak napokkal ezelőtt szereztek tudomást a bontásról. Állítólag a magyar elit képviselői is ott vannak a horvát hatóságok által bontásra ítélt Vir szigeti házak tulajdonosai között.
A horvátországi Vir-szigeten épített magyar tulajdonú épületek lebontása „súlyos, sőt, tragikus következményekkel” járhat a magyar tulajdonosok szóvivője, Vass Krisztina szerint. Azt mondta, hogy a magyarok 2002-ben építették a szóban forgó házakat, még azelőtt, hogy a horvát kormány elfogadta volna a tengerparti védett övezetről szóló szabályozást.
A lebontásra ítélt házak tulajdonosai közül mintegy harmincan békés tüntetést rendeztek szerdán a helyi önkormányzat épülete előtt. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brüsszelben járt a magyar szegények delegációja

Egyebek mellett a tanácstalansággal kapcsolatos üzeneteket fogalmazott meg az a négy magyar… Tovább olvasom